- Nå kraftsamler russerne styrkene sine rundt Popasna, syd for Izium og rundt Sievjerodonetsk. Det er de tre prioriterte byene når russerne nå forsøker å få kontroll over de resterende delene av Luhansk fylke, sier Tom Røseth til Nettavisen.

Les mer: Den russiske taktikken overrasker: - Vi klør oss i hodet

Røseth, som leder Forsvarets høyskoles forskningsgruppe på Ukraina, sier russerne mangler å få kontroll over byene Lysytsjansk og Sievjerodonetsk, før de har kontroll over hele Luhansk fylke. Grunnen til at russerne også fokuserer på Izium er at byen er viktig for å sikre logistikken i området.

Russland har sagt at de vil «frigjøre» Donbas-regionen i Ukraina, som består av fylkene Luhansk og Donetsk.

- Russland holdt rundt 40-50 prosent av Luhansk før krigen. Nå kontrollerer de 90 prosent, de har også tatt noe mer av Donetsk enn hva de kontrollerte før de invaderte. Spesielt ned mot Mariupol har de okkupert land, og de kontrollerer nå rundt 20 prosent av Ukraina. Før krigen kontrollerte Russland rundt sju prosent av landet, sier Røseth til Nettavisen.

Han sier russerne har en sakte fremgang øst i Ukraina, mens det nærmest har stoppet helt opp sør i landet.

- I sør rykket russerne fort fram i starten av krigen, men de siste ukene har det nærmest stått stille, sier Røseth til Nettavisen.

Russland har gått på nederlag rundt Kyiv og Kharkiv og har måttet gi fra seg land de tidligere kontrollerte her.

- De er fortsatt et godt stykke unna å få full kontroll over Donbas, sier Tom Røseth til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet flere artikler om at Russland er i ferd med å skyte seg tomme for presisjonsstyrt ammunisjon. I kampene om Donbas bombarderer russiske styrker ukrainske forsvarsposisjoner med artilleri, og det er det ingen fare for at Putin vil gå tom for med det første.

- Russerne har god tilgang på artillerisystemer, det som kan bli en utfordring er å få tak i nok ammunisjon, for det trenger de ekstreme mengder av. Men det ser ut til at de har nok ammunisjon og at de også klarer å etterprodusere dette selv, sier Røseth til Nettavisen.