Gå til sidens hovedinnhold

Tre menn frifunnet for gjengvoldtekt av Andrea (21): - Man sitter igjen med følelsen av å ikke bli trodd

Mindretallet avgjorde da de tre mennene ble frifunnet.

- Jeg tror jeg kan snakke for alle andre som har vært i min situasjon at man sitter igjen med følelsen av å ikke bli trodd, sier Andrea Voldum (21) til Nettavisen.

Saken hennes har vært gjennom tre runder i rettsapparatet, etter at tre menn ble siktet for voldtekt av henne i mars 2014.

Mennene fra Oslo, to født i 1982 og en født i 1986, ble først dømt i Hallingdal tingrett.

Dommen ble anket, og i Borgarting lagmannsrett frifant juryen de tiltalte. Fagdommerne satt avgjørelsen til side, og retten måtte på nytt opp i Borgarting, denne gangen med en meddomsrett med fire meddommere og tre juridiske dommere.

Saken ble først omtalt i Hallingdølen. Andrea har valgt å stå frem med saken og godkjent bruk av bilde og fullt navn.

«Som man bærer en potetsekk»

De juridiske dommerne og en av meddommerne ville dømme mennene for voldtekt, mens tre meddommere stemte for frifinnelse. I slike dommer holder det ikke med flertall, det kreves fem for å kunne dømme.

- Jeg setter spørsmålstegn ved meddomsretten og juryen i så alvorlige saker, sier Andrea Voldum.

Meddommerne mente det ikke var tilstrekkelig bevist at Andrea opptrådte på en slik måte at de tiltalte hadde grunn til å tro at hun var ute av stand til å motsette seg de seksuelle handlingene, står det i dommen.

Her kan du lese hele dommen.

I dommen kommer det fram at taxisjåføren som kjørte de fire denne natten, har forklart at «mennene bar en jente over skulderen som man bærer en potetsekk».

Oslo-mennene ble i Borgarting lagmannsrett frifunnet for voldtekt, men de må betale 300.000 i erstatning.

I erstatningssaker er det tilstrekkelig med sannsynlighetsovervekt, minst 51 prosent. Dette er et lavere krav enn i straffesaker.

Saken fortsetter under.

- Uriktig

Voldum reagerer sterkt på dommen:

- Jeg mener at det er en uriktig dom. De ble først dømt i tingretten med en knusende dom på 6,5 år på to av dem og 6 år på sistemann. De anket deretter opp til lagmannsretten der de først ble frikjent, men fagdommerne var enstemmige om at de var skyldige, så de tilsidesatte juryens kjennelse. Så ble det en ny runde i lagmannsretten, såkalt meddomsrett der de ble frifunnet av tre meddommere og jeg hadde virkelig troen på at det skulle gå min vei ut fra bevismaterialet, sier Voldum.

Møttes i Hemsedal 2014

Saken startet etter at Andrea, den gang 18 år gammel, møtte en av de tiltalte på en bensinstasjon i Hemsedal. Sammen med flere andre personer ble hun med på nachspiel, der hun inntok det narkotiske stoffet MDMA.

I dommen står det at flertallet finner det bevist over enhver rimelig tvil at den mengden MDMA hun fikk i seg var minst 250 mg, og at en vanlig rusdose er på 100 til 200 mg. Den dosen hun fikk i seg kunne medført alvorlig forgiftning og død.

Senere ble hun tatt med til en campingvogn der de tre mennene har erkjent å hatt seksuell omgang med henne. Andrea har forklart at hun ikke ønsket seksuell omgang med mennene, mens de hevder at det var frivillig fra hennes side.

- Klare bevis

Advokat Håkon Duesund representerte en av de tiltalte mennene.

- Vi mener dommen er riktig. Det ble først ganske klare bevis i retten for at hun ikke var i en slik tilstand at hun ikke skulle klare å motsette seg sex, sier Duesund.

- Det ble ført flere bevis som gjør at jeg har god forståelse for at legdommerne gikk imot fagdommerne. Min klient har hevdet sin uskyld hele tiden, og er fornøyd med å bli trodd.