7. juli i år ble tre menn frikjent for andre gang i saken hvor de var tiltalt for voldtekt av Andrea Voll Voldum. I etterkant har frifinnelsen skapt enormt engasjement, sinne og debatt.

De tre mennene har hele tiden nektet straffskyld for voldtekt, selv om de erkjente å ha hatt sex med Voll Voldum.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Slet med å gå alene på gaten

Dette fant sted i mars 2014 i en campingvogn i Hemsedal. Men alle ble dømt til å betale 300.000 kroner i oppresningserstatning til Voll Voldum (se egen faktaboks om erstatning og straffeutmåling).

Den 21-årige jenta fra Lærdal i Sogn og Fjordane er krystallklar på at «hendelsen» var voldtekt, og omtaler de tre mennene konsekvent som «voldtektsmenn» og «overgripere».

- Jeg har det bra nå, mye bedre enn for to år siden. Mye er takket være psykologen jeg går til, familien og venner, sier Voll Voldum til Nettavisen.

Les også: Denne voldtekts-kommentaren vant Facebook

(artikkelen fortsetter under)

Sliter i store folkemengder

I august 2016 er det gått nesten to og et halvt år siden hendelsen. Hun har vært gjennom tre runder i retten, hvorav to av dem i Borgarting lagmannsrett. Saken har satt sine spor.

- Jeg er mer redd nå enn før. En periode slet jeg med å gå alene ute på gaten, men jeg klarer det nå. Det er også forskjell på hva jeg tør å gjøre i offentligheten nå og hva jeg turte før. Nå tenker jeg mye mer gjennom ting før jeg gjør det. Men jeg sliter ennå med store folkemengder, spesielt hvis jeg blir presset mellom folk. Da får jeg flashbacks til da jeg lå mellom to av mennene i campingvognen.

I Hallingdal tingrett i april 2015 ble de tre mennene i 20- og 30-årsalderen dømt til seks og seks og et halvt års fengsel for gruppevoldtekt.

Saken ble anket til Borgarting lagmannsrett hvor mennene først ble frikjent av en jury, men kjennelsen ble satt til side av fagdommerne og det ble ny runde i lagmannsretten. Her ble de tre mennene på nytt frikjent av et mindretall av de syv dommerne. Fire stemte for dom, mens tre mente det ikke i tilstrekkelig grad var bevist «utover enhver rimelig tvil» om det var blitt begått voldtekt.

Les også: Hemsedal-frikjente vurderer søksmål etter å ha blitt navngitt i sosiale medier

(artikkelen fortsetter under bildet)

Får ikke sove uten tabletter

For at de skulle ha blitt dømt ville det krevd et såkalt kvalifisert flertall på minimum 5 mot 2 stemmer. Slik gikk det ikke. For Voll Voldum og hennes familie var frikjennelsen et sjokk.

- Jeg har fått diagnosen posttraumatisk stressforstyrrelse (PSTD). Det er en diagnose jeg har fått fordi jeg har hatt stressymptomer i over to år. Da blir forstyrrelsen definert som kronisk.

- Jeg sliter med å sove, spise, at jeg får flashbacks, angst og konsentrasjon. Tidligere har jeg også hatt angstanfall, og en periode var jeg nødt til å ha folk på min høyre side da jeg var ute og gikk. Ellers fikk jeg angst og kunne bli irritabel og sint. Like etter voldtekten var jeg mye sint og krevde å ha kontroll på den minste ting - slik var jeg aldri før.

Les også: - Man sitter igjen med følelsen av ikke å bli trodd

Hver dag må 21-åringen fra Lærdal ta sovetabletter før hun legger seg.

- Jeg får ikke til å sove uten. Hvis jeg ikke tar dem ligger jeg våken til 06 eller 07 om morgenen. Søvn har jeg slitt med siden dag én etter voldtekten.

Voll Voldum er også tynn. Den 166 cm høye jenta veier ikke mer enn 43,7 kilo. Hun har aldri slitt med komplekser for kroppen, men det er tydelig at hun ikke er en storspiser. Moren, Wenche Voll, bemerker også overfor Nettavisen at hennes datter har gått ned mange kilo.

(artikkelen fortsetter under)

Raste ned i vekt

I slutten av januar 2014, noen uker før Hemsedal-natten, var hun nylig friskmeldt etter å ha hatt kyssesyken i fire måneder. Noe av vekttapet skjedde på grunn av sykdommen.

- Jeg gikk mye ned i vekt etter å ha hatt kyssesyken, men la på meg noen kilo igjen da jeg ble frisk. Men etter overgrepene gikk jeg ned igjen i vekt. Jeg fikk rett og slett ikke i meg mat. Det var mye stress, lite søvn og jeg hadde ingen matlyst, sier Voll Voldum.

KOMMENTAR: Voldtektsdommen opprører svært mange

Noen matretter er hun usikker på om hun noen gang kan spise igjen.

- Stort sett klarer jeg å få i meg noe mat, men det er noen matretter jeg ikke klarer å tenke på engang. Det er gjerne retter jeg forbinder med dårlige perioder. Thaisuppe er et eksempel.

- Det spiste jeg hos min tante en gang under den andre rettssaken, som gikk i lagmannsretten i januar og februar i år. Den gikk jo dårlig, og maten minner om den perioden. Men kanskje jeg klarer å smake på det en gang i fremtiden, sier Voll Voldum.

(artikkelen fortsetter under)

Angst og redsel

Moren Wenche beskriver Andrea som en trygg, aktiv og sosial jente. Men det var før den skjebnesvangre natten i campingvognen i Hemsedal. Det er ikke slik moren beskriver datteren i dag.

- Jeg sliter med angst og at jeg ofte er redd. Jeg mestrer jo basistingene i hverdagen, men ikke jobb og skole. Men jeg har virkelig prøvd.

- Sommeren 2014 hadde jeg sommerjobb på Coop i Lærdal. Da var jeg mye redd for at noen av dem som forgrep seg på meg skulle komme innom butikken. Av og til så jeg noen som lignet, da var jeg også redd for at det faktisk var dem. Det var også en hektisk sommer med mange politiavhør og møter med advokaten. Men jeg prøvde - og fullførte. Det er jeg glad for i dag.

21-åringen går ikke på skole i dag, og er heller ikke i jobb. Hun forteller at hun har mer enn nok med å ta ting dag for dag. Fremtidsplaner har hun heller ikke.

- Det er vanskelig å legge framtidsplaner. Jeg vet ikke hvordan neste dag eller neste uke blir, det er mye opp og ned med humøret. Jeg klarer rett og slett ikke å planlegge, og jeg ser ikke for meg noen fremtid slik jeg har det nå.

- Grunnen til at jeg ikke orker å legge planer er rett og slett fordi jeg ikke vet om jeg klarer å fullføre dem. Jeg har flere ganger forsøkt å legge planer, og å fullføre dem, men det har ikke gått. Når det skjer igjen og igjen og skuffelsene blir mange, er det like greit å ta en dag av gangen.

- Hva drømte du om å bli når du ble stor, da du var barn?

- Noen av mine beste minner fra barndommen er at jeg spilte fotball om sommeren. Det var mye fotball og jeg kunne være ute nesten hele dagen. Jeg var veldig opptatt av fotball og hadde lyst til å bli fotballstjerne. Det ble mye tid med venner på fotballbanen, men vi gikk også på ski, skøyter og stod på snøbrett i Hemsedal om vinteren.

- Ronaldo var det store idolet mitt, men hunden min heter Messi, sier brunetten og smiler lurt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kan ikke bo alene

- Du ble jo aldri fotballstjerne, men hva har du lyst å jobbe med i stedet?

- Jeg har interesse for psykologi, og drømmer kanskje en dag om å kunne jobbe med det. Men det er viktig for meg å ta en ting av gangen. For meg er det etter hvert å ta opp fagene jeg mangler fra videregående skole. Så får jeg se om jeg kan planlegge mer konkret hva jeg skal gjøre fremover.

Daglige gjøremål er rett og slett å eksistere - å få til helt grunnleggende ting.

- I hverdagen holder jeg meg helt til basic. Jeg konsentrerer meg om psykologbehandlingen, å spise, sove og å ha en så normal og enkel hverdag som mulig. Men jeg merker at ting jeg likte å gjøre alene før foretrekker jeg å gjøre med andre nå. Jeg liker ikke å være alene.

- Jeg har blant annet fått meg en ny venninne som jeg har vært mye med, og som har opplevd og gjennomgått det samme som meg. Det er godt å snakke med noen som virkelig forstår hvordan jeg har det. Jeg prøver hvert fall å holde meg til de avtalene jeg lager. Den siste tiden har det jeg brukt mye tid på media, det er en veldig uvanlig hverdag for meg.

Det er viktig for Voll Voldum å ha mennesker hun stoler på rundt seg. Helst hele tiden.

- Slik det er nå kan jeg ikke bo alene. Så jeg bor hjemme hos mine foreldre i Lærdal. En gang i fremtiden kan jeg sikkert bo for meg selv.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sliten av saken

21-åringen gikk nylig ut av et årelangt forhold med en jevnaldrende mann og er nå singel, men å finne en ny kjæreste er ikke en prioritet akkurat nå.

Familien, og spesielt moren Wenche, har vært viktige støttespillere. Hun har vært sykemeldt fra jobben for å ta vare på datteren, i dag jobber hun i redusert stilling. Alt for å følge opp datteren.

- Det har vært tungt å ha saken hengende over meg i to og et halvt år. Jeg ble mye mer sliten enn jeg trodde. Etter hvert har jeg forstått hvor langt nede i kjelleren jeg har vært. Etter den andre rettssaken knakk jeg helt sammen og stengte meg inne. Men jeg visste at jeg måtte bygge meg opp til neste rettssak. Jeg hadde ikke noen valg, sier Voll Voldum.

- Mamma og familien har vært veldig viktig for meg, jeg hadde aldri klart meg uten dem og deres støtte. Måten de har håndtert alt på er fantastisk. Jeg har jo et nært og godt forhold til mamma, hun har også gjort at jeg føler meg tryggere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i flere byer

Mandag 8. august ble det arrangert demonstrasjoner utenfor Stortinget og i flere andre byer i landet. Demonstrasjonen kom som en protest på kvinners manglende rettsvern - spesielt i sedelighetssaker.

Andrea var blant de fremmøtte, og ble overveldet av den massive støtten hun opplevde å få. Flere hadde plakater med påskriften «vi tror deg», med et tydelig stikk til domstolen som har frikjent de tre mennene i voldtektssaken.

- Støtten folk gir meg har vært veldig viktig, men jeg tror ikke jeg helt har skjønt at det har skapt så mye engasjement etter at jeg stod frem, og hva jeg har startet. Men det er rørende og veldig fint å føle at folk tror på meg, sier 21-åringen.

- På kvelden etter demonstrasjonen var jeg veldig glad og fylt med positivitet. Det var utrolig å se hvor mange som smilte, vinket og klemte meg. Jeg setter veldig pris på dem som hadde mot til å komme bort til meg og si hva de mente. Jeg ønsker å takke alle som møtte frem og demonstrerte i alle byene.

Les også: Andrea Voll Voldum om at tusenvis møtte i protest mot voldtektsdom: - Det er rørende og spesielt å være her

Lærdal-jenten har også mottatt flere hundre støtteerklæringer på Facebook og SMS.

- Jeg har fått veldig, veldig mange meldinger på Facebook. På det meste hadde jeg 560 uleste meldinger og over 100 SMS-er på telefonen. Det er mye støtte i at folk åpner seg, slik mange gjør når de tar kontakt.

- Jeg har ikke gjort det ennå, men jeg skal svare alle, men det må gjøres i bolker på 10 av gangen. Selv om det er godt å få støtte er det også tungt å lese om fæle opplevelser som andre har hatt, dem er mange av. Jeg har også fått støtte av menn, men det er ikke mange av dem som åpner seg, forteller Voll Voldum.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Har levd i et mareritt

Det er ikke bare i støtten hun får positiv energi.

- Jeg har alltid likt å tegne, og har brukt det aktivt som terapi etter voldtekten. Tegningene er veldig personlig, og er ikke noe jeg ønsker å vise i offentligheten, men det hjelper meg mye i hverdagen.

Tiden som har gått siden Hemsedal-natten betegner hun som en mørk periode.

- Jeg har jo følt at jeg har levd i et mareritt som jeg aldri våkner opp fra. Det gjør også noe med deg når tre forsvarere gjennom tre rettssaker prøver å legge skylden for voldtekten på meg og sier at det som skjedde var min feil.

- Det tok en tid før jeg innså hva som faktisk hadde skjedd. Det har også vært godt at mamma, familien og venner har sagt til meg at det ikke er min feil. Spesielt under rettssaken.

Under rettssakene har Voll Voldum og de tre mennene hatt veldig forskjellige forklaringer om hva som skjedde inne i campingvognen, etter at de dro fra nachspielet.

Mennene mener sexen var frivillig, mens 21-åringen på det sterkeste har benektet dette. Det kommer også frem i dommen at hun forklarte at hun sa nei til å ha frivillig sex med dem. I tillegg står det at hun ikke var ved bevissthet da hun ble båret med fra nachspielet, som var i en hytte, til taxien som fraktet henne og de tre mennene til campingvognen hvor hendelsen skjedde.

Les også: - Gjengvoldtektsaken kan påvirke rettssikkerheten

(artikkelen fortsetter under)

- Vet det ikke har vært min feil

Voll Voldum var frivillig med på nachspielet i hytten, hvor det også var mange andre til stede, både menn og damer. Men hun er tydelig på at hun aldri samtykket i å dra fra hytten, og har forklart at hun frivillig tok narkotika, en MDMA-tablett. 21-åringen har også forklart at hun ikke bruker narkotika, og at hun ikke ante hva MDMA var.

- Har du skyldfølelse for noe av det som skjedde i Hemsedal?

- Jeg vet at det som skjedde i campingvognen ikke har vært min feil. Skyldfølelsen ligger i at jeg tok MDMA-tabletten med dop. Men selv om jeg tok den selv betyr det ikke at det er fritt frem for å begå overgrep. Jeg har kjent på følelsen av skam, og at jeg har følt meg ekkel, spesielt rett etter overgrepene. Da dusjet jeg ti ganger daglig fordi jeg følte meg skitten.

- Jeg har tenkt mye på saken, for eksempel hva som hadde skjedd hvis jeg ikke hadde tatt MDMA-tabletten. Jeg har også tenkt på at jeg kunne sagt nei da de tilbød meg den, men da hadde jeg kanskje fått den i drinken, eller de hadde blitt sur? Jeg vet ikke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vanskelig å gi råd til andre

- Hvilke råd vil du gi til kvinner og jenter som er utsatt for overgrep?

- Det er vanskelig å gi råd til andre fordi folk reagerer så forskjellig. I hovedsak vil jeg hvert fall oppfordre alle overgrepsutsatte til å stå på sitt. Det viktigste er å oppnå rettferdighet, og å tørre å si fra.

- Jeg vil også anbefale alle som klarer det til å ta steget opp og stå i det. Du får masse støtte, og det er verdt det. Jeg ønsker også å minne alle om at det aldri er for sent å anmelde en voldtektssak, sier Voll Voldum tydelig.

Etter frifinnelsen offentliggjorde hun navnene på de tre frikjente mennene. Navnene spredte seg som ild i tørt gress. De har også mottatt trusler, og forsvareren til den ene av de frikjente mennene, Arne Seland, har gjort det klart at de kommer til å anmelde samtlige trusseltilfeller.

- Grunnen til at jeg offentliggjorde navnene var for å opplyse venner og venners venner om overgriperne. Jeg vil ikke at noen jeg kjenner skal møte dem og bli utsatt for det samme som meg.

- Offentliggjøringen har aldri vært motivert av hevn, og det har aldri vært noe mål at de skulle få trusler eller hets fra andre. At de mottar trusler er uansett ikke mitt problem. Jeg kan ikke styre hva andre skriver, sier Voll Voldum bestemt til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Angrer ikke på offentliggjøring

- Har du noen sympati for de frikjente mennene når du vet at de har mottatt trusler etter offentliggjøringen din?

- Jeg har ingen sympati for noen av dem. Jeg tror det er en straff de ville fått uansett. De har nok fått en form for straff ved at de er blitt offentliggjort, men det er ikke noe jeg angrer på. Ettersom at de ble frikjent har jeg jo ifølge loven ikke gjort noe annet enn å skrive hvem jeg har hatt sex med ...

- Har du bidratt til å åpne opp for gapestokkmentalitet?

- Nei, og det har aldri vært et mål heller. Jeg har gått ut med navnene for å opplyse andre om hvem de er av sikkerhetsmessige årsaker. Ikke noe annet. Jeg anser heller ikke det som mitt problem.

Voldtektsdebatter blusser opp med jevne mellomrom. Før russetiden i år uttalte Kåre Birkeland, lensmann i Gjesdal kommune, at jenter burde passe på ikke å bli for fulle, og å ha sykkelbukse på under russedressen for å sikre seg mot voldtekt.

- Det er lov å være morsom, men det er veldig teit å foreslå at jenter skal gå med sykkelbukse, eller at noen legger alt ansvaret på oss for at vi går på nachspiel med menn. For meg blir det hele bare morsomt. Det er overgripere som har ansvaret når det blir begått ulovlige handlinger, ikke jentene, sier 21-åringen bestemt.

Påtalemyndigheten anket aldri den siste dommen i voldtektssaken fra Borgarting lagmannsrett. Dermed er den rettskraftig, og de tre mennene er frikjent og på frifot.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjemper videre

Men Voll Voldum er langt fra ferdig med Hemsedal-episoden.

Til å hjelpe seg videre har hun engasjert toppadvokaten John Christian Elden, som blant annet har rettet kritikk mot statsadvokat og aktor Jan Eivind Norheim. Elden har blant annet påpekt flere saksbehandlingsfeil ved dommen. Den faste Nettavisen-bloggeren har også lansert et forslag til anke til Høyesterett.

- Når det kommer to frifinnelser sitter jeg så klart med en følelse av ikke å bli trodd. Jeg synes det er helt utrolig at de ble frikjent i begge rundene i lagmannsretten. Det er en urettferdig og feil dom.

- Jeg har også lurt på om det var jeg som ikke forklarte det som hadde hendt godt nok. Kanskje det hadde blitt et annet utfall hvis jeg hadde forklart meg tydeligere eller annerledes. Men det var tungt å gå gjennom rettssakene. Jeg brøt blant annet sammen etter en time da jeg forklarte meg i en av dem.

For henne er rettferdighet viktig.

- For meg er ikke saken over ennå, og jeg ønsker å kjempe videre. Men det juridiske er det han (Elden) som kan. Men jeg er ikke ferdig med dette, understreker 21-åringen.