*Nettavisen* Nyheter.

Tre millioner magedrag var nok

Foto: Asle Bentzen

Som egenterapi skrev Atle Bredesen om metoder til å kutte røyken. Resultatet ble boken «101 måter å slutte å røyke på», som egentlig ikke skal få deg til å slutte å røyke.

I løpet av 25 år som røyker klarte Atle Bredesen å suge i seg 182.000 sigaretter, som tilsvarer tre millioner magedrag. Etter flere forsøk på å kutte røyken var det frykten for gubbestempelet som satte siste spikeren i røykekisten for reklamemannen.

- Gubbete å røyke
- Jeg stod ute og røykte på jobb, og en snerten kvinnelig kollega kom forbi. Hun sa «jøss, står du ute og røyker. Jeg trodde dere reklamefolk var så hippe og trendy. Det er jo så gubbete å stå ute og røyke». Etter den dagen har jeg aldri røykt, sier Bredesen til iBergen.no.

Han debuterer på Cappelen med boken «101 måter å slutte å røyke på», men har ingen ambisjoner om å få folk til å kutte røyken.

- Ideen til boken kom etter at jeg sluttet å røyke. Jeg har alltid skrevet som egenterapi når jeg har det vanskelig, og begynte å sjekke opp i ulike metoder for røykekutt. Det er utrolig mange kvakksalvere og kvasimedisinere som tilbyr hjelp, sier Bredesen.

Hekser og sjamaner
44-åringen har bakgrunn fra reklamebransjen, og jobber for tiden som produsent i promoavdelingen i TV 2.

- Jeg kom over hekser, sjamaner, scientologer og dataeksperter som kunne hjelpe folk til å slutte å røyke. En heks som heter Alicia, som er blant de seriøse heksene her i landet, laget til og med en egen trylleformel kun for boken min, sier han.

- Moralen for boken er at det finnes mange metoder for å kutte røyken, men viljen til å slutte må være større enn lysten til å fortsette. Boken er ikke skrevet for å hjelpe folk til å slutte å røyke, men for å gi ideer til den dagen de ønsker å slutte. Og det er underholdende lesning, sier Bredesen.

- For en religiøs person kan håndspåleggelse eller engleterapi gjøre nytten, mens en lege kanskje finner nikotinplaster mer effektivt.

Anbefaler trening
Av metodene han tar opp i boken er det egentlig bare fysisk trening han anbefaler. Metoder som «magisk radioni» anbefaler han derimot ikke.

- Magisk radioni er en fyr i USA som lager et dataprogram som du skal installere på datamaskinen din. Programmet henter ut de iboende okkulte elementene som alltid ligger i elektroniske apparater, og påvirker hjernen din til å ikke ha lyst på røyk. Bare tull, flirer Atle.

Boken er definert av forlaget som «samtidsaktuell livstilssatire», og går skarpt til verks på alle verdens kremmersjeler som vil tjene penger på folk som vil slutte å røyke.

- Alle som tilbyr hjelp til røykestopp forfekter en eller annen ideologi. Det er mange kynikere som skal tjene penger på dette. Ettersom det ikke finnes noen fasit for hvordan du skal kutte røyken, er det fritt frem for alle å tilby deg hjelp, sier Atle.

Her er noen av metodene, slik Atle Bredesen beskriver dem i sin bok:

Telehypnose
Telehypnose fungerer ved hjelp av et avansert og dypt hemmelig dataprogram, som gjør det mulig for programmereren å utnytte datamaskinens «okkulte potensial» til å opprette en fjernstyrt kommunikasjon mellom datamaskinen og din underbevissthet. Du blir da i stand til å gjennomføre alle positive endringer du har satt deg som mål. For eksempel vil du etter kort tid begynne å hate sigaretter.

Magnetisk gjørmebad
Et mineralbad av denne typen skal redusere røykesuget ved å rense kroppen og trekke ut oppsamlede giftige kjemikalier og metaller. Hovedkomponenten er vulkansk askeleire, såkalt bentonitt, blandet med urter og vann.

Engleterapi
Tenk deg å ha en helt personlig engel i himmelen. Som du kan påkalle bare ved å lukke øynene. Som straks legger ned sin harpe, sier høflig adjø til Gud og lar seg falle fritt ned gjennom himmelriket med foldede vinger for å plane ut i siste liten og dale mykt ned ved din seng. Her vil den umerkelig berøre din panne og hviske: «Du har ingenting å frykte. Du kan kvitte deg med røykingen og alle andre plager, og du kan nå alle mål du setter deg i denne forgjengelige verden. Du kan ta det helt rolig, for jeg vil alltid være her, ved din side».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag