*Nettavisen* Nyheter.

Tre millioner troende snur Mekka på hodet

Foto: Hassan Ammar (Ap)

Når millioner av muslimer skal besøke Mekka på én gang, blir det kaos. Men for mange er det en opplevelse for livet. Vi har snakket med en av dem.

07.11.11 15:08

-Hajj er en plikt for muslimer, hvis man har økonomi og helse til det, forklarer Francois el-Safadi (38) fra Larvik. Han er én av mange muslimer som i disse dager er på pilegrimsreise til den hellige byen Mekka, fødestedet til profeten Muhammed . Her er det bokstavelig talt trangt om saligheten. Byen har vanligvis 1,7 millioner innbyggere, men en gang i året eksploderer innbyggertallet. I år er det anslått at tre millioner muslimer har tatt turen. Men det kan være flere. Francois har hørt at det skal være snakk om fire millioner.

- Ingen vet helt sikkert, sier han.

Les også: Eid al-Adha verden rundt - se bildene

En natt med bønn
Når vi snakker med ham på telefonen er det fredag kveld, og han befinner han seg i Mina, en halv times reise utenfor Mekka. Det er andre dag av hajj, og pilegrimene er her for å sitte oppe og be hele natten.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi er en gruppe på kanskje 80 som sitter på madrasser som er lagt tett inntil hverandre. Vi befinner oss i Nord-Europa-leiren, og bare her er det kanskje 9000 mennesker, og kanskje er det tre millioner pilegrimer her i Mina nå, sier han.

Kommer forkjølet hjem
Mange mennesker tett på hverandre med samme tro og ærend betyr mange nye bekjentskaper, men du kan også regne med å bli kjent med et og annet hissig virus.

Hvis du ikke kommer hjem forkjølet eller med influensa, så tror ikke folk at du har vært her

- Hvis du ikke kommer hjem forkjølet eller med influensa, så tror ikke folk at du har vært her, sier Francois leende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dødelig trengsel
- Men vi hører også om ulykker fra Mekka, for eksempel at folk trampes i hjel?

- Ja, det er kaotiske tilstander. Det kan være det bryter ut panikk og folk blir trampet i hjel. Det har skjedd. Det gjelder å ha god helse, sier han og forteller at det farligste stedet er rundt steiningsstedet i Mina, der de troende kaster steiner mot vegger kalt jamarat. Ritualet er kjent som steiningen av satan.

Francois er 38 år og er på sitt livs første pilegrimsreise. Mange er langt opp i årene når de kommer til Mekka. Nyhetskanalen Al Arabiya kunne lørdag fortelle om 110 år gamle Leyla Özlahlan fra Tyrkia som lykkelig fikk dra på sin pilegrimsferd for første gang. Hun kom seg forhåpentligvis også helskinnet hjem, men det er ikke til å unngå at hajj for noen er det siste de gjør i livet.

Francois forteller at de hver dag hører om mennesker som dør her. Da blir det bedt for de døde. Selv har han ikke sett noen dø så langt på pilegrimsferden.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Går inn i hellig tilstand
- Hva med kriminalitet?

- Vi hører ikke om tyveri. Vi legger fra oss bagasjen hvor det skal være og finner den igjen. Når du innleder hajj, går du inn i en hellig tilstand. Det er ikke lov å skade noe eller noen, ikke en gang knekke en kvist. Men det oppstår jo situasjoner her hvor sinnene kommer i kok. Men det er en eksepsjonell stemning. Folk er vennlige. Du møter og kommer i prat med folk fra alle verdens hjørner. Og når vi er her, er vi alle like og alle gjør det samme, enten du er en advokat med villa i Miami eller lever på gata i Singapore. Her underkaster du deg de samme reglene.

Her er vi alle like og gjør det samme, enten du er en advokat med villa i Miami eller lever på gata i Singapore

- Hvor er kvinnene?

- Det er mange kvinner her. Rett over gaten for oss er kvinnene samlet. De har egne telt, men gjør de samme ritualene og har de samme plikter som oss under hajj.

Legger igjen undertøyet
Francois forteller at mennene går i den samme enkle, hvite klesdrakten som brukes under hajj. De har ikke undertøy, men vikler den ene delen av drakten rundt underlivet og den andre rundt overkroppen.

- Kvinnene kan kle seg som vanlig, sier han.

Selv er Francois gift med en norsk kvinne. Hun er hjemme med parets sju år gamle sønn mens far er på pilegrimsferd. Det er ikke uvanlig at det er mennene som utfører hajj alene, mens kone og barn er hjemme. Men noen kommer også med hele familien.

- Sønnen min er bare sju år, men kanskje vi kan dra sammen en gang, sier Francois.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hassan Ammar

- Hva blir høydepunktet under hajj for deg?

- Det blir i morgen (lørdag) når vi drar til Arafatfjellet.

Her ved fjellet og en høyde som kalles Jabal Al Rahmah holdt profeten ifølge koranen sin siste tale, og her må pilegrimene tilbringe hele kvelden. Her er det vanlig å be og reflektere over eget liv. Og har du ikke tilbrakt kvelden ved Arafatfjellet, da står pilegrimsreisen til stryk.

- Det er fire ritualer vi er nødt til å gjennomføre for at turen skal telle som hajj, og det er én av dem, sier Francois.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ammar Awad

Dette er hajj

Fredag 4. november innledet rundt tre millioner muslimer årets pilegrimsritualer i Mekka i Saudi-Arabia.

Pilegrimsfergen, kalt hajj, er en av de fem pilarene innen islam, og den skal gjennomføres minst én gang i livet av de som har mulighet til det. For mange er det en drøm det tar år å realisere.

Årets hajj avsluttes søndag med Eid al-Adha, offerfesten.

For vertslandet Saudi-Arabia er hajj - verdens største forsamling - en stor utfordring hvert eneste år.

Kongedømmet har investert store summer for å hindre den farlige trengselen som tidligere har forårsaket mange omkomne.

I januar 2006 ble 364 pilegrimer drept da de ble trampet ned i trengselen ved en bro som ledet til det såkalte steiningsstedet i Mina, mens 251 ble trampet i hjel i 2004.

I juli 1990 ble 1426 pilegrimer trampet i hjel eller kvalt i trengselen i en tunnel, også det i Mina.

Hendelsene førte til at den gamle broa ble erstattet med en ny som bedre kunne sluse folk trygt over.

Myndighetene er også i gang med en utbygging av den store moskeen i Mekka for å øke kapasiteten til to millioner mennesker.

(Kilde: Al Arabiya og Wikipedia)

På YouTube finner du i år en egen livesending viet hajj. Se den i vinduet under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.