Tre nordmenn tiltalt for terror

Tre norske islamister er tiltalt for terror, to av dem for å ha kjempet med Den islamske staten i Syria.

21.01.15 16:36

De tre mennene, to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år og en 30 år gammel norsksomalier, er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 d, melder VG.

Paragrafen omhandler blant annet deltakelse eller støtte til en terrororganisasjon. Strafferammen er på seks år.

Kjørte rundt med hagle
Den eldste norsk-albaneren og norsksomalieren oppholdt seg ifølge tiltalen i lengre tid i Syria, der de kjempet med IS. De to kom tilbake til Norge i januar i fjor og ble pågrepet 27. mai 2014. Ifølge påtalemyndigheten forberedte de seg da på å dra tilbake til Syria.

Den norsk-albanske 25-åringen ble også pågrepet 27. mai i fjor. Ifølge tiltalen har han ikke vært i Syria, men påtalemyndigheten mener han deltok i innkjøp av krigsutstyr som skulle sendes til en annen islamist i landet.

Utstyret var blant annet våpendeler, stridsvest, ørkenfarget kamuflasjejakke, ullundertøy, kikkertsikte til om lag 10.000 kroner, våpenlykt, sko og hansker.

Påtalemyndigheten mener 25-åringen kjørte rundt i Bærum i Akershus med en avsagd hagle, en pistol og ammunisjon dagen før han ble pågrepet. For dette er mannen tiltalt for brudd på våpenloven.

Fant sverd og kniver
Samme dag som de tre mennene ble pågrepet, ransaket politiet deres leiligheter og biler. Da ble det blant annet funnet CD-er med IS-hymner og taler av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Ifølge tiltalen fant politiet også sverd og diverse kniver, militærmanualer for skarpskyting, patruljering og nærkampteknikk – samt dokumenter om jihad.

Alle tre tiltalte nekter straffskyld. Rettssaken starter 24. februar i Oslo tingrett. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag