Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre nye organisasjoner på OBS-liste

KONGELIG BESKYTTER: Kronprins Haakon er høy beskytter for Norges Livredningsselskap, det ene av totalt tre organisasjoner som er havnet på en OBS-liste, fordi Innsamlingskontrollen er kritisk til bruken av innsamlede penger. Her er kronprinsen avbildet i Oslo rådhus i midten av forrige måned i forbindelse med besøket til Malala Yousafzai (16) fra Pakistan.
KONGELIG BESKYTTER: Kronprins Haakon er høy beskytter for Norges Livredningsselskap, det ene av totalt tre organisasjoner som er havnet på en OBS-liste, fordi Innsamlingskontrollen er kritisk til bruken av innsamlede penger. Her er kronprinsen avbildet i Oslo rådhus i midten av forrige måned i forbindelse med besøket til Malala Yousafzai (16) fra Pakistan. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Innsamlingskontrollen har ført opp tre nye organisasjoner på sin OBS-liste. To av dem - Special Olympics Norge og Norges Livredningsselskap - har kongelige beskyttere.

Grunnen til at de to, sammen med Child Africa, havner på listen, er at Innsamlingskontrollen er kritisk til bruken av innsamlede penger, melder NRK.

Kronprins Haakon er høy beskytter for Norges Livredningsselskap, og prinsesse Märtha Louise er ambassadør for Special Olympics Norge. Slottet vil imidlertid ikke kommentere saken overfor NRK.

- Når kostnadene til innsamling er så store som vi ser her, mener vi det er i strid med god innsamlingsskikk, sier Børre Hagen, leder for kontrollen.

OBS-listen ble oppdatert mandag og omfatter nå 16 organisasjoner. Den direkte foranledningen til at Special Olympics Norge (SON) og Norges Livredningsselskap havner på listen, er at de bruker Bistandshuset AS i forbindelse med innsamling. Ifølge NRK tar selskapet 75 prosent av de innsamlede pengene i honorar.

Daglig leder Geir Smeby i SON reagerer på oppføringen og opplyser at organisasjonen jobber med en juridisk vurdering av saken for å bli fjernet fra listen. Også styreleder Rino Solberg i Child Africa forteller at de er i kontakt med advokat. President Gard Bjørnstad i Livredningsselskapet medgir at det er uheldig å havne på listen.

- Vi har ikke mulighet til selv å få tak i disse midlene. Derfor har vi kjøpt denne tjenesten, og dette er markedskostnadene alle betaler, sier han. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!