*Nettavisen* Nyheter.

Tre omkom i sprengningsulykke på Geilo

OMKOM: To personer omkom i en sprengningsulykke ved Geilo sentrum onsdag.

OMKOM: To personer omkom i en sprengningsulykke ved Geilo sentrum onsdag. Foto: Steinar Bleken (NTB scanpix)

Politiet bekrefter tre døde. Kan ennå ikke si noe om årsaken til ulykken.

03.09.14 20:30

OSLO (Nettavisen): Nordre Buskerud politidistrikt bekrefter onsdag kveld at det er tre omkomne etter sprengningsulykken på Geilo.

Nettavisen direkte: Få de siste oppdateringene om sprengningsulykken

- Politiet bekrefter at det er tre døde på stedet. Det betyr at den personen som tidligere hadde status som savnet nå bekreftes omkommet. Det vil ikke bli gitt noen opplysninger om disse personene før alle pårørende er varslet, heter det i pressemeldingen som kom ved 19.30-tiden.

Skal først sikre ulykkesstedet

Politiet opplyser at ulykkesstedet vil bli sikret ved at eksplosiver blir fjernet før det kriminaltekniske arbeidet kan ta til.

Politiet opplyser videre at eksplosivene vil bli sprengt på et egnet sted i nærheten. Opplysninger om når og hvor dette vil skje vil bli gjort kjent på forhånd. Vei - og jernbanesperringer vil bli opprettholdt så lenge det pågår arbeid på stedet.

- For tidlig å si noe om årsak

«Det er alt for tidlig å si noe om årsak til ulykken. Videre etterforskning vil avklare årsak, hendelsesforløp med videre», skriver politiet.

De to som først ble bekreftet omkommet ble først funnet kritisk skadd.

Samtidig er to personer skadd, hvorav én alvorlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPERRET AV: Politiet sperret av riksvei 7 etter sprengningsulykken på Geilo. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)


En kvinne som bodde i nærheten har som følge av trykket fra sprengladningen blitt lettere skadd.

Nordre Buskerud politidistrikt opplyser ved 17.30-tiden onsdag at de er i ferd med å skaffe seg oversikt på stedet. Alle nødvendige ressurser er tilgjengelige. Det gjelder blant annet bombegruppen fra Oslo samt Kripos og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Politiet vil gjøre det som er nødvendig for å avklare situasjonen. Dette arbeidet kan ta noe tid, heter det i politiets pressemelding.

Politiet opprettet onsdag ettermiddag en flyforbudssone over området hvor sprengningsulykken skjedde.

- Gikk av uten forvarsel
Ulykken skjedde i forbindelse med veiarbeid ved en jernbaneundergang syd for Geilo sentrum på riksvei 7.

Dynamittladningen skal ifølge politiet ha gått av uten forvarsel.

Personell fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ankom ulykkesstedet i politihelikopteret.

- Politiet har bedt om bistand, og vi sender en person med kompetanse på eksplosiver og sprengstoff. Akkurat hva han skal bistå med, er ennå ikke avklart, uttalte kommunikasjonsrådgiver Morten Harangen i DSB.

- Merket trykkbølgen i hele bilen
Tor Erik Pettersen passerte med bil akkurat da eksplosjonen på Geilo gikk av. Han sier at bilen nærmest flyttet på seg av trykkbølgen. - Du merket trykkbølgen i hele bilen, det var nesten som den flyttet på seg, sier han.

Se videointervju:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=ThKmuiKYRYLKsfcjAV35j9FV_3RoNzF59lqV5kDS7AnHvT2ZSJpOhMNFmV2B-dWF1XA-oEY8HvBazeJGwLF3NAQM-WuTGN4cE2IF9hFjjf23GqjqPE5POxXfFSQm09Zw_HP90vBhbRc&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Første omkomne siden 2005

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at de to omkomne i sprengningsuhellet på Geilo er de første som har omkommet i sprengningsulykker siden 2005.

- DSB jobber målbevisst for å unngå sprengningsulykker. Selv om omsatt mengde eksplosiver har fordoblet seg fra 2000 til 2013, må vi tilbake til 2005 for å finne forrige gang noen omkom i sprengningsuhell i Norge, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.

En 50 år gammel mann mistet livet i et sprengningsuhell i 2005. En ladning gikk da av for tidlig under et sprengningsarbeid på Stoa i Arendal.

DSB sendte onsdag ettermiddag en sprengningsekspert til Geilo, hvor han skal hjelpe politiet i etterforskningen av ulykken der to personer er bekreftet døde

- Det ristet i hele huset
Politiet opprettet en sikkerhetsavstand på 400 meter fra ulykkesstedet etter spreningsulykken på Geilo. Beboere i to hus ble evakuert.

Ekteparet Haldis og Sverre Isungset er blant de evakuerte, melder Hallingdølen. De fikk beskjed fra politiet om at det kunne ta flere timer før de fikk vende hjem igjen.

- Jeg har aldri hørt et smell som dette før. Det ristet i hele huset, sier Sverre Isungset til avisen.

- Vi har evakuert en del mennesker i nærheten. Det er også materielle skader på hus i området som følge av eksplosjonen, sier politiadvokat Sørensen.

Ber elever holde seg på skolen
Politiet ba like etter ulykken sprengningseksperter som var i nærheten om å melde seg.

De ba samtidig om at skolelever måtte holdes tilbake på skolen inntil situasjonen var under kontroll.

Både riksvei 7 og Bergensbanen mellom Hol og Geilo ble stengt som følge av hendelsen, melder Jernbaneverket.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Skoler varslet - folk evakuert
Hol kommune innkalte kriseteam.

- Foreløpig er det litt uavklart. Det er politiet som har oversikt, og vi er i beredskap, sa rådmann Lars Ole Skogen til NTB i 14-tiden onsdag.

Kriseteamet sto klare til å hjelpe de som måtte trenge det. Dessuten ble kommunens kriseledelse satt i beredskap.

- Av sikkerhetsmessige grunner har vi har evakuert en del folk til et velferdssenter i Hol. Vi følger situasjonen utover, uttalte rådmannen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Midt i bildet står et ambulansehelikopter som bisto i redningsarbeidet på Geilo. Foto: Webcam (Geilo.no)

Skolene i området ble varslet etter ulykken. Ulykken fikk også konsekvens for skoleskyssen.

- Skolebussene omdirigeres slik at de får barna hjem, sier Skogen.

Kommunen rådet foreldrene til ikke å la elevene gå alene hjem. Barna kan være på skolen inntil videre, opplyste kommunen på sin hjemmeside.

Kommunens kriseteam etablerte seg på Bardøla Høyfjellshotell.

- Vi følger våre rutiner for krisehendelser. Vi vil hjelpe de som har vært involvert eller har vært vitner til ulykken, sier Skogen.Hol kommune sendte ved 19-tiden ut denne pressemeldingen om ulykken:

Det har skjedd en alvorlig ulykke med omkomne i vår kommune, og våre tanker går til de etterlatte.

Hol kommune ble i formiddag varslet om alvorlig arbeidsulykke i forbindelse med arbeid ved Trøoundergangen på Geilo. Kommunens kriseledelse ble innkalt kl 13.10.

Kriseteam for pårørende og andre berørte ble etablert umiddelbart på Bardøla. Det ble også opprettet et pårørendesenter på Vika Velferdssenter i Hol.

Riksvei 7 ble stengt, så elevene på Geilo barne- og ungdomsskole ble kjørt hjem via Tunhovd. Elever som ønsket å bli på skolen, hadde mulighet til det. Foresatte ble bedt om å hente elever som ikke har skoleskyss. Alle foresatte ble varslet med SMS direkte fra skolen.

På grunn av ulykken på Geilo, vil det ikke bli satt opp skoleskyss for elever som kommer øst for undergangen på Geilo. Dette gjelder torsdag 4.9.14.

Kommunens nettsider og facebookside har blitt forløpende oppdatert.

Kommunens kriseledelse har hatt god kontakt med politiet.

Dette har vært en tragisk hendelse med flere døde, og kommunen vil følge opp situasjonen tett i tiden fremover.Hold deg oppdatert i utviklingen på Geilo her:

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.