Gå til sidens hovedinnhold

Tre personer antatt omkommet etter jordras på Romerike

Søket etter tre antatt omkomne personer måtte innstilles torsdag kveld. Grunnforholdene vurderes som farlige etter det massive jordraset på Sørum på Romerike.

Det massive jord- og leireraset ble meldt klokken 15.45.

Ved 19.40-tiden opplyser politiet at aksjonen på stedet fra nå betegnes som søk etter antatt omkomne.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sier politiets innsatsleder Knut Hammer.

– De tre savnede er trolig litauiske statsborgere, og politiet jobber nå med å avklare deres identitet, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding torsdag kveld.

Les også: Massivt jordras i Sørum kommune

– Hvordan har dere fått lett etter de tre savnede så langt?

– Luftambulansen har lett visuelt. Politihelikopter og redningshelikopter med termisk kamera, som ser om det er noe varme i massene, men de har til nå ikke fått noe termiske utslag. Så vi har ikke gjort noe funn ennå, sier innsatslederen til Romerikes Blad.

– Vi kan ikke gå inn i raset, fordi det er flytende masse der inne. Det er kvikkleire inni der, og da kan vi ikke gå inn, dessverre. Vi har ikke fått klarsignal fra geologen ennå. Det er flytende masse der inne, så han kan liksom ikke bare gi tommel opp på sekundet. Men vi håper å få klarsignal snart. Geologen er på plass for å befare stedet fortløpende, sier Hammer.

Tre kom seg ut

Politiet opplyser til TV 2 at det har pågått skogsarbeid i området.

– Tre personer som befant seg i nærheten eller i raset, klarte å komme seg vekk. Disse personene varslet politiet om at tre personer er savnet, sier politiadvokat Åsmund Yli i Øst politidistrikt til NTB.

Ifølge Romerikes Blad er den ene av de tre som reddet seg ut, kjørt til sykehus etter sammenstøt med et tre som har veltet i raset. De to andre har reddet seg ut av raset selv.

En traktor som ble brukt i skogsarbeidet ble også tatt i raset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Søk fra lufta

Søket etter de tre savnede personene pågikk torsdag kveld først kun fra lufta, ettersom det ble ansett å være for farlig for mennesker eller hunder å ta seg inn i området med de ustabile massene.

Klokka 19 opplyste imidlertid politiet til NRK at de hadde fått tilbakemelding fra en geolog om at de kunne starte søk i sydenden av rasområdet. Lavinehunder og redningsmannskaper skulle gå i gang med dette.

Politiet opplyser at de ikke har sett spor etter de tre savnede eller traktoren.

På grunn av rasets størrelse må politiet også undersøke om det kan være andre personer som er tatt av raset. Politihelikopteret har målt raset til 400 meter bredt og nesten 300 meter langt, sier Yli.

(Artikkelen fortsetter under)

Flyter over veien

Raset har gått i Asakveien i Sørum kommune, i nærheten av en klatrepark. Jord og leire flyter over veien på stedet, viser bilder fra stedet. Leirraset har gått på et av jordene i området, ikke i klatreparken.

Ordfører Marianne Grimstad Hansen i Sørum kommune sier til NTB at kommunen har satt kommunal kriseledelse.

– Vi er i ferd med å orientere oss om situasjonen. Foreløpig vet vi ikke så mye, men vi innhenter blant annet informasjon fra instanser på rasstedet, sa hun torsdag ettermiddag.

– Vi må først vite hva som har skjedd for å vite hvordan vi skal håndtere det, sier ordføreren, som legger til at det mange steder i kommunen – også i det rasutsatte området – er utfordringer med grunnforholdene.

Les også: Ras i samme område også i 1985

Skulle åpnes 22. november

Onsdag sendte Norsk Gjenvinning ut invitasjon til åpning av første del av den nye fylkesvei 256. Torsdag ettermiddag tok et ras deler av veien som skulle gi en tryggere hverdag for folk i området.

Kommunikasjonssjef Annica Elisabeth Fiedler i Norsk Gjenvinning bekrefter overfor Romerikes Blad at det er deler av den nye veistrekningen som er rammet av raset.

Første del av den to kilometer lange strekningen, fylkesvei 256 med belyst gang- og sykkelvei, har vært et prosjekt i samarbeid mellom Norsk Gjenvinning, grunneiere i området, Statens vegvesen og Sørum kommune.

«Dette gir en tryggere hverdag for befolkningen i området», heter det i invitasjonen.

Selve åpningen skulle etter planen foregå på kvelden tirsdag 22. november og foretas av Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen. Fiedler i Norsk Gjenvinning sier det er tvilsomt om åpningen nå kan gjennomføres.

(©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis