Gå til sidens hovedinnhold

Tre personer berget seg ut av snøskred

I løpet av kort tid lørdag ettermiddag har tre personer klart å berge seg ut av snøskred som gikk ved Sjusjøen skisenter i Hedmark, på Venabygdsfjellet i Oppland og i Lyngen i Troms.

Meldingen om snøskredet ved Sjusjøen kom først, klokka 12.41 lørdag ettermiddag.

– En person har vært med i skredet og kommet seg ut. Det er ikke opplyst om skader, forteller operasjonsleder Bjørn Lagmannsveen i Innlandet politidistrikt til NTB.

Politiet beskriver det som et flakskred på 40 meter i den ene retningen og 30 meter i den andre retningen. Det ble gjort et søk i skredet, men dette avsluttet uten funn noen timer senere.

Sjøsjøen skisenter ligger 20 kilometer øst for Lillehammer, i Ringsaker kommune i Hedmark. Området rundt Sjusjøen omtales som det største hytteområdet i Norge.

Uskadd

Like etter klokka 14.30 meldte politiet i Gudbrandsdalen om et nytt snøskred, denne gang i området ved Dynjefjell på Venabygdsfjellet.

Også her ble en person tatt av skredet, som omtales som lite. Vedkommende klarte å komme seg ut av snøen uten skader.

Snøskredvarslingen Varsom.no omfatter ikke disse områdene i Hedmark og Oppland, men faren for snøskred i Sør-Norge generelt betegnes som moderat, faregrad 2 av 4.

– Ferske og ustabile fokksnøansamlinger er hovedskredproblemet i hele landet, i tillegg til at det finnes svake lag nede i det gamle snødekket. Disse svake lagene er særlig til stede i de nordligste varslingsområdene, sa varslingsleder for snøskredvarslingen, Birgit Rustad, før helgen.

For Sør-Norge betegnes snøskredrisikoen som en vanlig situasjon om vinteren, der særlig noen heng kan være ustabile. Utløste skred forventes ikke å bli store, men de kan bli store nok til å begrave en skiløper. Vær oppmerksom på fersk fokksnø og se etter tegn i snøoverflaten på vindtransportert snø, lyder advarselen fra snøskredvarslingen.

Større fare i nord

I Nord-Norge er snøskredfaren større. I store deler av Nord-Norge betegnes snøskredfaren som betydelig, faregrad 3.

«Svake lag nede i snødekket kan gi middels store skred. Det er en krevende skredfaresituasjon i Nord-Norge. Ferdsel i skredterreng anbefales ikke», advares det på Varsom.no.

Like etter klokka 15 lørdag meldte politiet i Troms om at en person ble tatt av et snøskred som gikk ved Rørnestinden i Lyngen.

Personen klarte å komme seg ut av snøen for egen hjelp eller ved hjelp av kamerater. Det ble ikke nødvendig for politiet å rykke ut til stedet.