RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treåringer synes de er for tykke

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Jenter helt ned til tre års alderen synes de har feil kroppsfasong og hårfarge, viser ny studie.

(SIDE2:) En ny undersøkelse publisert i British Journal of Developmental Psychology sier at 50 prosent av jenter mellom tre og seks år uroer seg mye eller noen ganger for utseendet sitt.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Vi må gi dem hjelp
Jentene, som ble spurt av forskere fra University of Central Florida, oppga at det i alle fall var én ting de kunne tenke seg å forandre med utseendet sitt. Mange ønsket å være tynnere. 121 jenter deltok i undersøkelsen.

- Vi trenger å hjelpe våre barn til å se at skjønnhet nødvendigvis ikke er forbundet med det å være tynn, sier professor Stacey Tantleff-Dunn ifølge britiske The Telegraph. Hun sier hun er spesielt bekymret over hvor myeutseende og vekt som blir knyttet til selvbildet i tidlig alder.

Tantleff-Dunn og hennes kolleger hadde som mål å se om det var noen sammenheng mellom små jenters oppfatning av seg selv og prinsessekarakterer og andre flotte figurer de blir eksponert for gjennom filmer og leker.

Lite med filmer å gjøre
Men forskerne måtte bare konkludere at jentenes oppfatning av seg selv hadde lite med tegnefilmer og annen barne-TV. Halvparten fikk se tegnefilmen «Skjønnheten og udyret» om en prinsesse, mens den andre halvparten fikk se den lubne heltinnen Dora. Det hadde likevel liten påvirkning på hva jentene fortalte om sitt kroppsbilde i etterkant.

Både de som tittet på den lubne heltinnen og de som så på prinsessen var like bekymret for sin egen vekt.

Dermed er det sannsynlig å tro at det er det generelle inntrykket som skapes av verden rundt dem, samt de voksne i deres verden, som får jentene til å føle det sånn.

- Erting fra venner, søsken, foreldre og lærere har like stor påvirkning på hvordan små jenter ser på sine egne kropper. Vi burde hjelpe dem til å få et positivt selvbilde der mange ulike kroppsfasonger er like bra, sier Tantleff-Dunn. Hun mener også at foreldre bør avstå fra å kommentere sitt eget kroppsbilde når barna er tilstede fordi foreldrene er rollemodeller nummer én for barnet, skriver Science Daily.

Norske barn på slanker'n
I 2007 gjennomførte Synovate MMI undersøkelsen «Barn/ungdom og slanking» på oppdrag fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Denne gikk imidlertid kun ned til åtte år.

Den fant at 73.000 barn fra åtte år og oppover slanket seg seg på et eller annet vis.

Prosjektet «Stor og sterk» på Ullevål sykehus jobber med barn som er overvektige. Deres filosofi er å få barna ned i vekt ved å fokusere på andre ting enn direkte uttalt slanking.

Undersøkelsen fra 2007 viste at det er flest barneslankere i Oslo, hvor hele 26 prosent har slanket seg, mens i Nord-Norge er det færrest barneslankere med 14 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere