RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I denne offisersuniformen med marinejegeremblem gikk storsvindleren rundt i.
I denne offisersuniformen med marinejegeremblem gikk storsvindleren rundt i. Foto: POLITIET

Trebarnsfar (36) i offisersuniform var storsvindler

Sist oppdatert:
- Jeg levde meg helt inn i rollen og begynte å tro på den selv, sier mannen.

36-åringen møtte fredag i Bergen tingrett, tiltalt for en rekke bedragerier. Alt fra privatpersoner til flyselskapet Norwegian, Sjøforsvaret og Nav er blitt lurt trill rundt av mannen, skriver Bergensavisen

Han var arbeidsledig og eide ikke nålen i veggen, men likevel levde han «på stor fot» på andres penger.

– Jeg er ikke stolt over det jeg har gjort, og jeg skammer meg. Jeg levde på en kjempeløgn helt til boblen sprakk, forklarte den angrende trebarnsfaren.

I retten hadde den velartikulerte mannen byttet ut offisersuniform med svart dress og nypussede sko. Uniformsdeler som han hadde lurt ut fra Forsvarets utsalg på Haakonsvern ble beslaglagt i en razzia hjemme hos ham i fjor høst.

Var menig i militæret

Hans militære karriere begrenser seg til førstegangstjeneste som menig soldat på slutten av 1990-tallet, men likevel spradet han rundt med distinksjoner og gallauniformer en kapteinløytnant og orlogskaptein verdig.

Selv flere i hans nærmeste familie ble overbevist om at han hadde en god stilling i Forsvaret.

Nå risikerer han en lengre fengselsstraff og store erstatningskrav.

Et av de mest spektakulære bedrageriene skjedde mot flyselskapet Norwegian. Han bestilte hundrevis av fullflex-billetter i øst og vest i oppdiktede navn på kreditt, men kansellerte returene og fikk deretter pengene tilbake.

En hatt for enhver anledning. Disse hattene fra Sjøforsvaret imponerte han folk med.


Brukte Forsvarets kundekode

På grunn av treghet i systemet fikk han dermed tilbakeført nær en halv million kroner til sin egen konto på de refunderbare billettene han aldri hadde til hensikt å betale.

Norwegian og banken har tapt millionbeløp på mannens billettsvindel ettersom det innebar at flyselskapet måtte fly rundt med mange tomme seter.

– Du benyttet kundekoden til Forsvaret når du bestilte billettene. Hvordan fikk du tak i den, spurte en av meddommerne.

– Jeg bare ringte Norwegian og fikk den oppgitt over telefon, fortalte 36-åringen.

En gang møtte han opp i offisersuniform da han skulle leie en leilighet. Han fikk tilsagn på leiligheten, men betalte aldri husleien.

Også på 17. mai-arrangementer gikk 36-åringen rundt i offisersuniform. Han visste at han ikke hadde lov til ettersom han ikke var befalingsmann.

– Jeg legitimerte meg i porten på Haakonsvern med mitt eget pass og dro til utsalget for å hente ut effektene. Det var ingen som spurte om jeg var offiser, forklarte mannen.

Fakturaen på drøye 8000 kroner betalte han heller aldri.

Ingen stilte spørsmål da 36-åringen hentet ut en rekke uniformseffekter fra uniformsutsalget på Haakonsvern i Bergen. Dette ble beslaglagt hjemme hos mannen.


Fikk sykepenger fra NAV 

En annen av mannens svindelfremgangsmåter er å få utbetalt sykepenger fra Nav, selv om han ikke har jobbet og betalt skatt.

Gjennom flere foreninger han har hatt tilknytning til, har han meldt seg inn i arbeidstakerregisteret og fått utbetalt 162.000 kroner i sykepenger.

– Sykemeldingene var reelle, men jeg visste jo at jeg ikke hadde krav på støtte fra Nav, forklarte han.

Den mest nedrige svindelen gjorde han overfor en eldre kvinnelig nabo. Han installerte nettbank på et nettbrett og fikk full kontroll over kvinnens konti.

Han overførte over 100.000 kroner til seg selv, slik at den eldre kvinnen fikk store økonomiske problemer og inkassovarsler.

– Det er noe jeg skammer meg mest over. Jeg er en optimist og tror at alt ordner seg, men erfaringene tilsier det motsatte.

36-åringen er tidligere dømt for lignende bedragerier og er nesten på fornavn med aktor, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

– Hvorfor denne fascinasjonen over marineeffekter, ville Mevatne vite.

- Ingen god bedrager

– I enkeltes øyner er en arbeidsledig helt verdiløs. Selvbildet mitt er lavt. Dette var en løgn som startet over middagsbordet. Da jeg så hvor godt den ble mottatt, at folk så opp til meg og jeg fikk aksept, vokste det helt ut av proporsjoner, forklarte mannen.

Han satte på seg selv denne merkelappen som løgner og svindler.

– Jeg er ingen god bedrager - jeg blir jo tatt.

Rettssaken mot mannen fortsetter i Bergen tingrett tirsdag.

Les flere saker fra Bergensavisen her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere