Gå til sidens hovedinnhold

Trebarnsfar (44) ranet Joker-butikk med barnas lekepistol

Fem år senere fikk politiet et anonymt tips. - Jeg trengte pengene for å hente bilen ut fra verkstedet, sa mannen gråtkvalt i retten onsdag.

44-åringen og hans daværende kjæreste er begge tiltalt for ranet på Joker Vikanes i Lindås 28. desember 2007, skriver Bergensavisen.

Innehaveren ble truet med pistol og fraranet pengeskrin som inneholdt 20.000 kroner i kontanter.

De to skal ha holdt tett om ranet i flere år. Da eks-kjæresten fant seg en ny venn skal hun ha betrodd seg om hemmeligheten.

Tilsto i avhør
En stund senere etter at det ble brudd mellom henne og den nye vennen, fikk politiet et anonymt tips om to navngitte personer som skal ha stått bak ranet.

Da de ble innkalt til avhør i fjor høst, la begge kortene på bordet.

Det tiltalte eks-paret er fortsatt gode venner. Ingen av dem er typiske butikkranere med rusproblemer og lange kriminelle rulleblad.

- Hadde lite penger
I Nordhordland tingrett onsdag forklarte 44-åringen at det hele egentlig startet som en tulleprat da de var på kjøretur i en leiebil i Lindås en fredag kveld i romjulen for snart seks år siden.

- Jeg hadde veldig lite penger. Bilen sto på verksted, og det ble prat om ran der og da, forklarte mannen.

Han kjørte hjem og hentet finlandshette og slalåmbriller, og tok med seg en softgun han hadde kjøpt til barna på sydenferie.

Kom til stengt butikk
Kjæresten satt i bilen og var beruset på pærecider. Først kjørte han til en butikk på Hjelmås, men syntes at det var for risikabelt.

Deretter kjørte han til den mer avsidesliggende Joker Vikanes-butikken i Lindås og parkerte et par hundre meter fra butikken.

Da han kom frem til forretningen oppdaget han at den var stengt for kvelden. Da han var i ferd med å dra fra stedet, oppdaget han at bakdøren til butikken sto åpen. Han gikk inn og overrasket innehaveren.

- Jeg sa at jeg trengte pengene og at han skulle få dem tilbake. Da han ba meg forsvinne, dro jeg frem pistolen og pekte på beina og truet med å skyte.

- Nervøs og redd
44-åringen forklarte at han var svært nervøs og redd under ranet. «Har du virkelig gjort det», utbrøt kjæresten da han kom tilbake til bilen.

De kjørte deretter ut til Eikefettunnelen og gjemte klær og ransutbytte i terrenget.

To dager etter dro de tilbake og hentet pengene. Leketøypistolen kastet han på sjøen fra broen mellom Frekhaug og Flatøy.

44-åringen mener det var 11.000 kroner i pengeskrinet og ikke 20.000, slik påtalemyndigheten legger til grunn. 4000 kroner gikk med til å betale verkstedsregningen, resten gikk med til mat og husholdning.

I flere år bar de to på hemmeligheten før kvinnen åpnet seg for en ny venn.

Redd for fengsel
Ifølge trebarnsfaren skal han ha blitt truet og utsatt for vold fra kvinnens nye venn i to år.

- Jeg vet ikke hvorfor, men han ba meg holde meg vekke fra henne. Jeg turde ikke gjøre noe. Jeg var redd for å havne i fengsel, forklarte mannen i retten onsdag.

Da han ble innkalt til avhør etter det anonyme tipset, følte han lettelse.

- Jeg angrer veldig. Dette er ikke meg. At jeg begikk ranet er helt utenkelig. Jeg er en følsom person som liker å hjelpe andre, ikke true eller skremme noen, sa den angrende butikkraneren.

Politiadvokat May-Britt Erstad medgir overfor BA at saken er spesiell, men sier at det hender fra tid til annen at forbrytelser blir oppklart mange år etter.

Håper på samfunnsstraff
Nå risikerer eks-paret ubetinget fengsel. Men på grunn av den lange tiden som er gått og tilståelsen håper begge på samfunnsstraff i stedet for et opphold bak murene.

- Dette er en stor belastning for den fornærmede butikkinnehaveren. Min klient angrer fryktelig, men han føler en lettelse for at saken kom opp og at han kan legge den bak seg, sier forsvareren hans, advokat Helge Hansen til BA.

Dom faller trolig i neste uke.

Les flere saker i Bergensavisen

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken