RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tredobling for kinesisk handelsoverskudd

Sist oppdatert:
Det kinesiske handelsoverskuddet gikk tregangeren i 2005 etter kraftig vekst i eksporten. Dermed øker også spenningene med USA og EU om landets valutapolitikk. Les mer her
De siste årene har Kina vært den store overraskelsen i verdensøkonomien. Landet har hatt en eksplosiv vekst i eksporten av varer mens de har importert enorme mengder råvarer, som olje, kull og jernmalm.

I 2005 hadde Kina et handelsoverskudd på svimlende 102 milliarder dollar, mot 31,9 milliarder dollar i 2004 og fra 16,7 milliarder dollar i 1995. Det skriver Bloomberg News onsdag.

Eksporten økte 28 prosent i fjor mens importen økte 18 prosent i 2005, melder kinesiske myndigheter.

Kinas enorme overskudd på handelen skaper friksjoner med USA, EU og Japan som mener at den underverdsatte kinesiske valutaen gir kinesiske importører en urettferdig fordel. I USA har dette ført til en debatt om man skal innføre straffetoll på kinesiske varer, mens EU har sagt at de vil klage til WTO, verdens handelsorganisasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere