RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treholt: Planla å rømme under fotballkamp

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Arne Treholt skulle rømme fra fengselet under fotball-VM i 1986.

Arne Treholt skulle rømme fra fengselet mens betjentene så VM-kvartfinalen mellom Vest-Tyskland og Mexico på TV i 1986, forteller han til VG.

Hovedmotivasjonen for å rømme var ifølge spiondømte Treholt at ha på den tiden var nyforelsket og levde under høyt press.

Med hjelp fra sin daværende kjæreste Renee Michelle «Shelly» Steele, broren Einar, forfatterne Egil Ulateig og Ketil Bjørnstad, en gambier og en skapsprenger fra Oslo, var planen at han skulle ta seg til Afrika. Sentralt i rømningsplanen var at politi, fangevoktere og folk flest ville være distrahert av en viktig fotballkamp på TV under den sommerens fotball VM.

Broren Einar hadde skaffet fluktbil som skulle kjøre ned Europa fra Sverige, og planen var at Treholt skulle hjelpes ut av fengselet med tau og stiger, deretter skulle et helikopter plukke ham opp i nærheten og fly ham over grensen. Bjørnstad sier til VG at han først i ettertid forsto at han hadde bidratt i fluktplanene.

Gambieren og skapsprengeren sonet på den tiden med Treholt, men var ute på permisjon den aktuelle helgen. Avtalen var at de skulle ta seg inn igjen i fengselet med skjærebrenner, stige og tau, og at Treholt skulle bli med dem ut igjen samme vei.

To uker før flukten skulle skje, fikk Treholts bestevenn Egil Ulateig kalde føtter. Han meldte fra til fengselsledelsen, som aksjonerte mot Treholt to dager før VM-kvartfinalen. Treholt ble flyttet til isolat, mens broren Einar, kjæresten og Egil Ulateig ble arrestert og satt i varetekt. Alle ble etter kort tid sluppet fri. Påtalemyndigheten konkluderte senere med at ingen skulle straffes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere