Gå til sidens hovedinnhold

Trekk pokertapet fra skatten

Aksjespekulanter har lov til å trekke fra tapene sine på skatten. Det kan du som profesjonell pokerspiller også gjøre.

Poker er den nye folkesporten. Over 250.000 nordmenn har spilt poker på nett en eller flere ganger ifølge spillselskapet Ladbrokes.

Ulovlig, men skattepliktig
I Norge er poker forbudt, likevel krever staten at du skal betale skatt av gevinstene dine om du spiller poker på utenlandske nettsteder.

Skattedirektoratet presiserte i forrige uke at pokergevinster over 10.000 kroner er skattepliktige. Det betyr at dersom du vinner over 10.000 kroner i en enkelt hånd (cash games) eller over 10.000 kroner i en turnering, så må du rapportere det som skattepliktig inntekt i selvangivelsen.

- Lovgivningen rører bare ved en minoritet av dem som spiller. Det er ikke så mange som vinner over 10.000 kroner i en enkelt hånd, eller en enkelt turnering, sier markedsdirektør Bent Svele i Ladbrokes til TV 2 Nettavisen.

Poker er til en viss grad basert på ferdighet, og man må ofte spille mange omganger før man vinner. Det betyr at man ofte taper penger før man vinner dem.

Trekk fra tapene på skatten
Dersom du kan sannsynliggjøre overfor skatteetaten at pokerspillingen din har et slikt omfang at den kan ansees som en virksomhet, har du lov til å trekke fra tapene dine på skatten.

- Vi har ikke gitt ut noen nøyaktige retningslinjer for hva som kan regnes som virksomhet, sier spesialutreder Anna Lie i Skattedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Skatteetaten setter likevel visse vilkårene som må oppfylles for at de skal anse din spilling for en virksomhet. Spillingen din må:

¿ ta sikte på å ha en viss varighet
¿ ha et visst omfang
¿ være egnet til å gi overskudd og
¿ drives for skattyters regning og risiko.

I så fall vil det være dine samlede tap og gevinster som blir skattepliktig, og ikke enkelt-gevinstene dine. Alle dine kostnader som er pådratt for å erverve, sikre eller vedlikeholde virksomhetsinntekten er fradragsberettiget.

- Da får du fradrag for tap og underskudd, sier Lie.

Hun bekrefter også at andre utgifter i forbindelse med næringen kan trekkes fra på skatten. For eksempel kjøp av PC.

Hun presiserer at dersom du får overbevist skatteetaten om at din pokerspilling er virksomhet, så må du levere en næringsoppgave i tillegg til selvangivelsen. Virksomheten blir bokføringspliktig.

- Må føre i selvangivelsen
- Hvis du unnlater å føre opp ting som du skulle ha oppført i selvangivelsen, så blir du tillagt tilleggsskatt, sier informasjondirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Bent Svele i Ladbrokes mener at det vil være svært vanskelig for myndighetene å kontrollere folks pokergevinster. Han påpeker at selskapets hans aldri har gitt fra seg noen form for lister over vinnere, men han vil likevel ikke anbefale nordmenn å la være å oppgi sine gevinster i selvangivelsen.

- Jeg synes det er utidig at skatteetaten kommer med dette i selvangivelsestider, det er egnet for å skremme folk. Men vi driver ikke med skatterådgivning for våre spillere, sier han.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg