*Nettavisen* Nyheter.

Trekker saken mot ambulansesjåfør

Foto: Pål Tr. Mannsverk (Ringerikes Blad)

Ambulansesjåføren som har stått tiltalt etter en dødsulykke på E16 ble mandag fullstendig renvasket.

25.06.12 17:24

Han har stått tiltalt for uaktsom kjøring, men politiet trekker saken mot ham, skriver Ringerikes Blad.

- Svake bevis
Et halvt års mareritt er dermed over for 34-åringen som 21. november i fjor krasjet i fjellveggen på E16 ved den nye omkjøringsveien ved Nestunnelen. På sakens siste dag, gjorde aktoratet full helomvending. Bevisene mot ambulansesjåføren holder ikke mål.

- Det har oppstått tvil om bevisene og da er det vår plikt å si fra. Når vi ser at Statens vegvesen har gjort feil på sine målinger, får jeg en vond følelse. Derfor er det riktig av påtalemyndigheten å stanse saken, sier politiadvokat Per Thomas Omholt.

Les også: Ambulanse kjørte av veien - pasient omkom

Det oppsto nemlig kaos og full forvirring om hva slags målinger Statens vegvesen hadde gjort på ulykkesstedet. Leder av ulykkesgruppen for ambulanseulykker, Stein Eriksrud, forklarte seg forvirrende om de ulike målingene. Aktor Per Thomas Omholt sa rett ut at han ikke forsto hva vitnet egentlig mente.

- Som sakkyndig er det ikke riktig at jeg sier at farten var 80 eller 100 km/t. Vi har ikke nok data til å si noe om farten. I ettertid ser jeg at jeg ikke burde nevnt noe om dette, innrømte Eriksrud overfor retten.

Målingsrot
I en pause ble det forsøkt å klare opp i rotet rundt målingene. Det lyktes ikke. Det viser seg at en i Statens vegvesen har operert med en såkalt retardasjonslengde på 47 meter, mens en annen igjen har brukt 18,8 meter som lengde fra treffpunkt til stoppsted på ambulansen.

- Nå skulle jeg ønske at vi kunne gjøre oppmålingen på nytt, sa Eriksrud.

Rotet i forklaringen fra Statens vegvesen førte til at Omholt måtte trekke saken mot ambulansesjåføren.

Les også: Tiltalt etter ambulanseulykke

Overfor Ringerikes Blad utdyper Omholt:

- Vi har bygget saken på at det var for høy hastighet i tykk tåke. Hastighetstallene vi har lagt til grunn bygger på vegvesen og ambulansegruppa sin vurdering. Vårt inntrykk har hele tiden vært at farten lå i øvre sjikt, opp mot 100 km/t. Når det viser seg at det er gjort feil i oppmålingene, kan ikke vi legge disse tallene til grunn. Det er ikke tilstrekkelig bevist at han har kjørt så fort. Vi kan ikke si at han har opptrådt uaktsomt, sier Omholt.

Mannens advokat, Jon Swensen, saken utfall er en skandale.

- Når man mangler grunnlag for å måle farten, burde man latt være. Dette er håpløst dårlig av Statens vegvesen, sier Swensen.

- Pinlig?

- Jeg nøyer meg med å si at dette burde ikke forekomme, sier advokaten.

Les flere saker hos Ringerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.