Skjønnhetskonkurransen Miss Norway har røtter helt tilbake til 50-tallet, og er Norges eneste missekonkurranse per dags dato. Konkurransen er et springbrett for de som vil delta i internasjonale missekonkurranser, og mange håpefulle deltakere melder seg på hvert eneste år.

Det gjorde også Tiril Elise Brunvær, Miriam S. Throndsen, Melanie Hunt Clark og Sara Felicia. De meldte seg alle på «Miss Norway 2023», men har nå trukket seg fra konkurransen i protest.

– Vi har innsett at denne konkurransen ikke passer med vår moral og våre verdier. På overflaten virker det kanskje som en helt grei konkurranse, men jo lenger inn i løpet vi kom, jo mer innså vi at dette ikke er holdninger vi vil assosieres med, skriver de fire deltakerne i en uttalelse til Nettavisen.

De trekker blant annet frem nedlatende kommentarer og holdninger fra ledelsen i organisasjonen som én av grunnene til at de hadde fått nok.

– Flere deltakere har blant annet hatt spørsmål angående noen av reglene og hvordan man skal gjennomføre visse oppgaver som utøverne må gjennomføre. Fremfor å gi disse jentene god opplæring i hvordan konkurransen fungerer, fikk de svar som var nedlatende og dømmende, forteller de.

Reagerer på kleskrav

Én av tingene deltakerne har stilt spørsmål til, er konkurransens påbud om høye hæler. I finalerunden av missekonkurransen må alle deltakere bruke sko med minst tolv centimeter høye hæler, og det er krav om å bruke bikini.

Da noen av deltakerne spurte ledelsen om hvorfor, vakte svaret oppsikt.

– Én av jentene spurte «hvorfor kravet om de høye hælene ble innført», men fikk et langt svar med mye unødvendig informasjon. Blant annet ble det skrevet at «dersom man vil delta med lave hæler, joggesko eller hijab, kan man heller melde seg på World Muslimah», forklarer jentene.

Presseansvarlig i Miss Norway, Knut Yrvin, forteller til Nettavisen at organisasjonen ikke kjenner seg igjen i anklagene fra deltakerne. Han forklarer at reglene er vel etablerte, både i Norge og internasjonalt.

– Reglene for sko og antrekk er helt standard i internasjonale skjønnhetskonkurranser i elitedivisjonen med over 500 millioner seere, forklarer Yrvin og legger til:

– De som har trukket seg har forlangt å bryte flere regler i Miss Norway og internasjonale konkurranser. De ville ikke følge reglene for antrekk og sko. Det blir som om Therese Johaug skulle gått på kunstskøyter når hun deltar i langrenn.

Les også

Tydelig advarsel til foreldre: Slik påvirker slankingen din barna

Pengekrangel

En sentral del av de innledende rundene i konkurransen er det å skaffe sponsorer. På denne måten opptjener deltakerne poeng, som blir viktige for å gå videre til neste del av Miss Norway. Sponsorene må jentene skaffe på egenhånd, men de får ikke beholde alle pengene selv.

– Det koster minimum 7500 kroner for en sponsor å samarbeide med en deltaker, dette faktureres av Miss Norway som skal ha 50 prosent av dette. Det som er litt rart med dette er at Miss Norway ikke gjør noe for å hjelpe deltakerne for å få tak i sponsorer, men likevel skal ha halve fortjenesten.

Yrvin understreker imidlertid at pengene deltakerne skaffer gjennom sponsoroppdrag, til syvende og sist ender hos deltakerne.

– Alle penger i konkurransen går direkte tilbake til alle utøvere. Pengene går til kursing, veiledning, leie av øvingslokaler, web-system og noe betaling til fotografer på finalen og catwalk-instruktør. Ingen i Miss Norway-organisasjonen får betalt. De som tjener mest penger i Miss Norway er utøvere som selger sponsoroppdrag.

Les også

Blir du en bedre venninne av å ha lange bein?

Ville fremme hjertesaker

Deltakerne har alle til felles at de meldte seg på «Miss Norway for å belyse flere av sine hjertesaker.

– Hovedårsaken til at vi meldte oss på i første omgang var rett og slett fordi vi anså plattformen til «Miss Norway» som en fin plattform å bruke for å ytre sine hjertesaker, samt jobbe som frivillig i organisasjoner for å sette større fokus på dette gjennom plattformen.

Tiril Elise Brunvær forteller at hun ville bruke sin deltakelse til å løfte frem viktige temaer for henne.

– Jeg ønsker å være med å utvide «skjønnhetsidealet», og vise at ulike kropper kan være vakre. Samtidig ville jeg bruke dette som en plattform for kvinnehelse, forteller Brunvær og legger til:

– Nylig fikk jeg beskjed at de mistenker at jeg har endometriose, noe også min søster har. Dette er derfor ett viktig tema for meg som jeg ønsket å belyse, og jeg tenkte at «Miss Norway» var en god plattform for dette. Jeg angrer nå veldig på at jeg gjorde det.

Hjertesaker trekkes også frem av de tre øvrige deltakerne, hvor blant annet barns rettigheter, dyrevelferd og psykisk helsevern ble løftet frem.