De to statsrådene og partikollegene til statsminister Boris Johnson kunngjorde tirsdag at de trekker seg som statsråder i den britiske regjeringen.

– Befolkningen forventer, med rette, at regjeringen utfører sin rolle riktig, kompetent og seriøst. Jeg innser at dette kan være min siste ministerjobb, men jeg mener at disse standardene er verdt å kjempe for - og det er derfor jeg trekker meg, skriver Sunak på Twitter.

Også helseministeren bekrefter avgangen i en Twitter-melding.

– Det har vært et enormt privilegium å tjene denne rollen, men jeg kan ikke fortsette med god samvittighet, skriver Javid.

Vedlagt meldingen er oppsigelsesbrevet han har sendt til statsministeren.

– Det synes klart for meg at denne situasjonen ikke vil endre seg under din ledelse, og du har derfor mistet min tillit, skriver Javid i brevet til Johnson.

I tillegg til de to statsrådene, har også nestleder i Det konservative partiet, Bim Afolami, trukket seg fra stillingen, ifølge Independent.

– Boris Johnson har ikke lenger nasjonens støtte, sa han i et uttalelse på radio, ifølge avisen.

Tirsdag kveld melder Downing Street, statsministerens kontor, at Steve Barclay (50) tar over for Javid som helseminister, skriver Sky News. Barclay har langt fartstid i britisk poltikk og kommer fra jobben som stabssjef ved Downing Street.

Nadhim Zahawi (55) tar over statsrådposten som finansminister etter Rishi Sunak. Zahawi har vært parlamentsmedlem siden 2010 og siden 28. november 2020 har han også vært såkalt juniorminister med ansvar for utsending av koronavaksiner.

Uro rundt Johnson

Den britiske statsministeren har besvart de to statsrådene som har tjent under ham etter avskjeden, og han takker dem for «fremragende tjeneste for landet».

– Jeg har verdsatt dine råd og dype forpliktelse til offentlig tjeneste. Jeg vil savne å jobbe sammen med deg i regjering, skriver statsministeren i brevet til Rishi Sunak.

I begge brevene skriver Johnson at han er lei seg for at de trekker seg.

Avgangene skjer kort tid etter at Boris Johnson ble tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rund torypolitikeren Chris Pincher, som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklagene mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Nylig måtte det også avholdes suppleringsvalg i to kretser fordi de konservative representantene derfra måtte gå av. Den ene for å ha sett på porno under et møte i parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt

Mistillit

Det har også stormet rundt den britiske statsministeren etter den mye omtalte «partygate»-skandalen, der han og flere andre høytstående torypolitikere ble ilagt bøter for å ha festet da Storbritannia var under strenge koronarestriksjoner.

Det førte til en mistillitsavstemning mot statsministeren i de konservatives partigruppe i parlamentet, som Johnson overlevde på hengende håret.