Ap-nestleder Hadia Tajik går av som arbeids- og inkluderingsminister i kjølvannet av pendlerboligsaken, og hvordan hun fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Det bekreftet Ap-nestlederen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Jeg er lei meg for at det jeg har gjort feil har skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for. Jeg beklager at jeg ikke håndterte dette bedre før. Det er min feil, sa Tajik på pressekonferansen.

Hun legger til grunn at den øverste sjefen i arbeidsdepartementet er avhengig av tillit.

– Det er mange andre som kan være arbeidsministere. Det er Arbeiderpartiets politikk som er det viktigste, forklarte Tajik.

Les også: Hadia Tajik sier hun pendlet - kan dokumentere syv reiser første året

- Ingen ydmykhet

Forfatter og samfunnsdebattant Jan Arild Snoen fulgte med på pressekonferansen onsdag ettermiddag. Snoen reagerer på måten Ap-nestlederen fremsto på.

- Hun prøver å slippe unna med det aller meste, men hun kunne ikke slippe unna avsløringen fra 2006, sier Snoen til Nettavisen.

På pressekonferansen onsdag ettermiddag fikk hun spørsmål om hun har brutt noen lover og om hun har forfalsket leiekontrakten hun ga til arbeidsgiveren sin i 2006.

– Nei, det tror jeg ikke, svarte Tajik på spørsmål om hun har brutt loven, mens hun svarte kontant nei på spørsmålet om kontraktsforfalskning.

– Alt jeg har gjort har jeg gjort med de beste intensjoner, men jeg har håndtert det for dårlig og det må jeg ta ansvaret for, la Tajik til.

Snoen synes det er svært lite beklagelse av den versjonen av Ap-nestlederen han så på pressekonferansen.

- Jeg opplever ikke at hun beklager for noe av prosessen eller hvordan hun har håndtert saken, sier han.

Les også: Stephansen: Hadia Tajiks desperate leting etter nødutgang

Snoen stiller spørsmål til hvorfor ikke Tajik sto frem samtidig som det stormet rundt i pendlerboligsaken til tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

- Hun tar for gitt at hun har partiets tillitt. Det er stor kontrast til Ropstad, her er det ingen ydmykhet å tyde.

Her anklager Tajik Aftenposten for å forsøke å «skandalisere» hennes bruk av pendlerbolig:

Fortsetter i Ap-vervet

Samtidig som hun trakk seg som statsråd, fortalte Tajik at hun fortsetter som nestleder i Arbeiderpartiet.

– Nå går jeg tilbake til Stortinget, der jeg er innvalgt for Rogaland. Der kommer jeg kommer til å fortsette med det politiske arbeidet mitt som jeg brenner for, og jeg kommer til å fortsette som nestleder for partiet som jeg er så glad i, sa Tajik på pressekonferansen.

Snoen reagerer på at Ap-toppen tror hun kan slippe unna med dette for å fortsette som nestleder i partiet.

- Det må være partikollegaer som ikke har full tillit her. Hun bør definitivt ta en pause, mener han.

- Kan hun komme tilbake som statsråd igjen?

- Sjansen for at hun kan komme tilbake i en sentral posisjon igjen, ville vært større hvis hun viste mer ydmykhet og la alle kortene på bordet tidligere, sier Snoen.

Les også: Stortingspolitiker fra Ap ber Tajik gå av som nestleder

Møtt av storm

Søndag for halvannen uke siden avslørte VG hvordan Ap-nestlederen fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Tajik har i ettertid vært tydelig på at hun var pendler og hadde krav på skattefri pendlerbolig. Hun har opplyst at hun hadde utgifter til barndomshjemmet i Rogaland.

Flere politikere har krevd at Tajik redegjør grundigere for saken. Frp-leder Sylvi Listhaug har blant annet sendt henne 20 spørsmål som hun vil ha svar på.

Tajik har tatt selvkritikk og sagt at hun hadde "fullstendig feilvurdert" saken. Hun har også sagt at hun skal betale tilbake den eventuelle skattefordelen hun har fått, noe hun gjentok på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Rødt-politiker Mimir Kristjansson forteller til TV2 at han synes det er riktig av Ap-nestlederen å gå av som arbeidsminister som følge av pendlerboligsaken.

– Dette er del av en mye større ukultur og det er avgjørende at vi får ryddet opp i det. Problemet i denne saken er egentlig ikke det Hadia Tajik gjorde som 23 år gammel rådgiver, men det hun har gjort som statsråd ved å bortforklare og tåkelegge, sier Kristjansson.

Har fortsatt tillit

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er lei seg for at Hadia Tajik går av som arbeidsminister, men at han er enig i avgjørelsen

– Som Hadia har fortalt, ser hun at hun har gjort flere feil knyttet til at hun har hatt skattefri pendlerbolig. Jeg har tillit til Hadia og tror på hennes historie, men jeg er enig i hennes avgjørelse, sier Støre til NTB.

– Jeg er lei meg for dette, påpeker Støre.

Statsministeren sier at Tajik har fått til mye som arbeidsminister.

– Jeg er glad for at hun vil fortsette å jobbe med å sette Arbeiderpartiets politikk ut i livet fra Stortinget, understreker han.