RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trekker tilbake barnevotter

(Crestock)
Sist oppdatert:
Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) stopper salget av barnevotter.

(SIDE2): Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) har pålagt sportsbutikkjeden Gresvig AS stanse salget av barnevotter som inneholder et helseskadelig stoff, og ber nå de som har kjøpt hanskene om å returnere dem.

Vottene det er snakk om er Aretti Alpin og Aretti Basic, og det er det svarte materialet i håndflaten som inneholder et ulovlig stoff som er helseskadelig.

- Det har vært en glipp. Normalt har vi ikke et problem med dette, sier Lars Thomas Tveit, produktdirektør i Gresvig AS til Side2.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Ikke første gang
Fra før har Gresvig trukket tilbake votter og hansker fra merkene Norheim og McKinley, også disse har forsterkning i håndflaten.

Det er Aretti, Norheim og McKinley hansker som er kjøpt etter 1. oktober 2009 som kalles inn og hanskene ble opprinnelig solgt hos G-sport, Intersport og Sportshuset.

- Norheim og McKinley hanskene som ble trukket tilbake var ikke barnehansker, men voksenhansker. Stoffet det er snakk om er ikke forbudt i produkter for voksne, men vi tok det litt lenger og kalte også inn disse produktene. Vi tar mer ansvar enn vi er pålagt, forklarer Tveit.

Akutt sykdom lite sannsynlig
Selv om det er lite sannsynlig at barna blir akutt syke av å putte vottene i munnen, kan langtidsskadene være svært alvorlige. På sikt kan det skade menneskers evne til å få barn – og det kan også gi fosterskader.

Det er stoffet ftalat, eller DEHP, som kan gi disse skadene – dette stoffet er også forbudt i letetøy og småbarnsprodukter.

– Det er svært sjelden at noen blir syke på grunn av ett enkelt produkt. Det store problemet er at vi utsettes for mange ulike kjemikalier hver dag, fra forbrukerprodukter, fra lufta vi puster og fra maten vi spiser. Vi samler opp disse stoffene i kroppen fra vi er barn. Denne kjemikaliecocktailen er vi og forskerne alvorlig bekymret for, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet på direktoratets hjemmeside.

Farlige leker
Men det er ikke bare vottene fra Gresvig KLIF advarer mot.

En kontroll av en rekke andre produkter rettet mot barn viser at det er grunn til bekymring også når det gjelder andre produkter.

Ved en stikkontroll fant nemlig KLIF fire smykker med ulovlig mengde nikkel, 15 smykker med bly og fire med kadmiu. Nikkel kan fremkalle allergi og er derfor forbudt i Norge, mens bly og kadmium i utgangspunktet ikke er forbudt, men mengden av stoffene var høye og derfor ulovlige.

Før nyttår måtte flere leker også trekkes tilbake, fordi de innholdet ulovlige nivåer med bly og krom.

Gravide advares mot kosmetikk
Tidligere i år ble det avslørt at en amerikansk undersøkelse viser at vanlige produkter som krem, sjampo, sminke og parfyme kan øke risikoen for at man føder barn med atferdsproblemer.

Årsaken til at det advares mot vanlige produkter som krem, shampoo og parfyme, er at disse produktene inneholder ftalater.

Les hele saken: Dette kan gi barnet ditt ADHD

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere