RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trekker ut tennene til verdens søteste

Foto: Bulls (©BULLS)
Sist oppdatert:
Søte YouTube-klipp gjør at stadig fler ønsker seg dette dyret som husdyr.

(SIDE2:) Det fører til en brutal behandling av dyrene.

Med sine store øyne, myke pels og vennlige uttrykk, blir de ofte omtalt som et av de søteste dyrene i verden. Stadig flere ønsker å ha halvapen som kjæledyr, ifølge Bulls.

Videoer av de sjarmerende dyrene på internett er med på å spre et ønske om å ha en lemur som et levende kosedyr.

Sjokkert av omfanget
Ifølge WWF finnes det rundt 50 forskjellige lemurarter. De er i slekt med, og regnes som forgjengerne til aper. Artene er fra de minste på 30 gram til de større på opptil 10 kilo.

Halvapene er blitt spesielt trendy i Japan og Indonesia, men smugles også til andre deler av verden. Dyrene er ikke bare populære blant voksne, men barn leker med dem som levende dukker. Det er også blitt en økende etterspørsel fordi folk ser søte videoer av dyrene på YouTube. Dyrene selges på markeder, og også i dyrebutikker.

For å beskytte seg selv mot fiender, er et bitt fra dyret farlig. Bittet og giften fra dyret kan føre til anafylaktisk sjokk, og være dødelig for mennesker.

For å gjøre dyrene mer «menneskevennlige» trekker derfor forhandlere ut tennene til dyrene på en brutal måte. Når tennen trekkes, eller skjæres ut, fører det ofte til alvorlige blødninger, sjokk eller død hos dyrene. De lider også ofte av infeksjoner, og det er høy dødelighet under transporten av lokal- og internasjonal handel av dyrene.

Uten tennene er heller ikke dyret i stand lenger til å klare seg i naturen.

International Animal Rescue er blant dem som jobber med å beskytte dyrene, og tidligere i år fikk saken økt oppmerksomhet gjennom en BBC-dokumentar. Anna Nekaris besøkte markedet i Indonesia med skjult kamera, og viste hvordan de lever og selges ulovlig på markedet i Jakarta.

- Ja, de er søte, men de er ikke i denne verden for å gjøre triks på internett, de er heller ikke husdyr, sier hun:

- Jeg gikk undercover med et BBC-team i Jakarta, Indonesia, og ble sjokkert av omfanget i denne handelen av dette sjenerte og fantastiske dyret, har hun tidligere uttalt til DailyMail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere