RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tren på høyt støttetak

Høyt støttetak utføres med årebladets padleside, og kan redde deg fra en velt. Dette er det verdt å trene på.

Teknikken er også veldig effektiv om du kommer på tvers av en brytende bølge på surf, og er enklest å utføre med tradisjonell flat åre.

Hvordan
Høyt støttetak utføres ofte som en del av selve framdriftstaket. Opplever du en ustøhet mens du padler, kan denne korrigeres ved å kjapt vri årebladet så det nesten er parallelt med kajakksiden, og så trekke bladet inn og klemme albuen raskt inn mot siden av kroppen.

Legger du kajakken skikkelig over på siden, blir høyt støttetak omtrent det samme som den siste delen av en bredtaksrulle. Ideen er å løfte deg tilbake til riktig posisjon ved å bruke årebladets løft i vannskorpen. Tar du støttetaket når du ligger helt over på siden (se bildet), er det viktig å rette opp kajakken med hoftene først og la kroppen følge etter med hodet sist opp av vannet.

Pass på skuldrene
Sculling er en variant av høyt støttetak der du fører årebladet fram og tilbake i vannskorpen. Behersker du denne teknikken, kan du velte kajakken helt over på siden og bare ligge der med hodet i vannskorpen mens du sculler åra fram og tilbake.

Et brått støttetak eller sculling, med båten lagt helt ned på den ene siden, gir stor belastning på skuldrene. Bøy albuene og løft kajakken tilbake med hoftene og midjen, ikke med rå kraft på armene alene. Havner du på tvers av en brytende bølge er det viktig å ikke strekke armene opp over hodet i et støttetak. Sørg for at albuene er lavere enn skuldrene i slike situasjoner, ellers kan du i krevende tilfeller rett og slett løfte skulderen av ledd.

Som med alle andre teknikker, krever også høyt støttetak en del øving.

Høyt støttetak
Høyt støttetak er en teknikk for viderekomne, og henger nært sammen med det å lære eskimorullen. Taket er effektivt ved surfing og lek. Om du skulle tippe lenger over enn det du klarer å hente inn med et lavt støttetak, kan et høyt støttetak være eneste redning uten å måtte rulle.

Ler mer på PADLINGS hjemmeside

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere