RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trendy med tapet

Sist oppdatert:
Tapet er en av de nye trendene innen oppussing. Her får du noen råd om tapet og tapetsering.

Tapet er noe av det hotteste du kan ikle leiligheten din for tiden. Og det finnes et utall varianter å velge mellom. I tillegg kan det være fint å tapetsere kun en av veggene som en fin kontrast til en ensfarget vegg.

Her er noen tips til deg som vil tapetsere:

Med papirtapet: (egner seg til alle tørre rom)

Påfør tapetklister på tapetets bakside med kost. Brett sammen (bakside mot bakside) og la den ligge 3-5 minutter før oppsetning.

Kraftige papirtapeter har behov for å ligge og svelle opptil 10 min. Pass på at klisteret ikke tørker. (Legg lengden for eksemper i en plastpose).

Tapetbørste anbefales til å stryke ut papirtapeter. Hvis det er spenn i tapetet, får du det ut ved å rulle tapetet motsatt i tørr tilstand (baksiden ut).

Med vinyltapet:
Glatte ensfarvede tapeter skal som oftest endesnues. Er du usikker, spør i butikken eller se i prøveboken. Vær forsiktig så ikke trådene løsner ved uvøren stryking på tvers av trådretningen. Unngå limsøl. Hvis uhellet er ute, bruk en porøs svamp og lunkent vann og tørk av umiddelbart.

Ellers er det verdt å merke seg at tapetet må settes opp på en godt preparert overflate. Ellers vil den ikke feste skikkelig. Fjern gammel tapet med en skrape eller stålsparkel. Deretter er det viktig å måle opp rommet og bestemme hvor tapetseringen skal begynne.

OBS: Når du skjærer til tapetlengdene, må du ta hensyn til mønsteret når du deler rullen. Vær oppmerksom på «dropdesign» - der mønsteret fortsetter fra en lengde til en annen. Her må man beregne litt ekstra på tapetlegden for at mønsteret skal passe.

Her finner du flere tips for tapetsering

Norsk design

Dersom du er ute etter noe litt utenom det vanlige, vil jeg anbefale den bergensbaserte designkvintetten Scandinavian Surface. De lager spesial-designet tapet, spisebrikker og tekstiler, pluss mønstrete folie som kan limes på de fleste overflater, som bord, skapdører og stoler. De ble hedret med International 100% Foundation Award.

HER KAN DU LESE OM SCANDINAVIAN SURFACE


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere