*Nettavisen* Nyheter.

Trendy romracing

«Wipeout Pure» byr på lynrask romracing i vakre omgivelser for fartsvandaler som er glade i en utfodring. Også er det knakende bra.

14.12.05 19:44

«Wipeout» var det første kule tv-spillet. Et annerkjent designfirma satt sammen den visuelle profilen og lydsporet bestod utelukkende av spor fra kjente DJer. Under overflaten lå et utfordrende og underholdende spill som selv ikke-spillere koste seg med.

Det var i 1995. 10 år og tre etterfølgere senere står vi med «Wipeout Pure» mellom hendene. Seriens håndholdtdebut skjer lite overraskende på PSP, og maskinen yter spillet rettferd. Det visuelle er som alltid stilfullt og musikksporet trendy. De flotte miljøene og detaljerte romskipene flyr forbi i et tempo ingen annen håndholdt konsoll kan matche.

Hjertet i «Wipeout Pure» er en omfattende turneringsmodus. Det begynner stille og rolig og du har tid til å lære deg de grunnleggende teknikkene. Men vanskelighetsgraden tar seg fort opp og ferdighetene dine settes på prøve. Du må hele tiden analysere motstandernes oppførsel og lære deg deres triks for og klatre på resultatlistene.

Det viktigste valget du gjør er å bestemme hvilket kjøretøy du skal benytte. I de tidlige løpene er det ikke så viktig, men litt uti spillet må du kjenne farkosten din inn og ut. Motstanderne er brutale og straffen for å gjøre en feil er grusom. «Wipeout Pure» liker å sparke de som ligger nede ekstra hardt, for å si det sånn.

Spillets 16 baner henter alle inspirasjon fra fremtiden. De er blant annet plassert i forlatte områder og høyt over bakken, og er nabo med skyskrapere, tårn og annen fremtidsarkitektur. Hopp og bonuselementer setter sitt preg på banene og løpene. Kjører du over et av de fargede kryssene sitter du alltid igjen med noe som gir deg overtaket på konkurrentene. En viktig del av det å mestre spillet er og vite hvilken gjenstand du skal bruke hvor og når.

I tillegg til turneringsmodusen kan den ensomme ulv kjøre enkeltløp, leke seg på en valgfri bane eller prøve «Zone». I den modusen skal du holde ut så lenge som mulig i en farkost som bare går fortere og fortere. Gjør du en tilstrekkelig god jobb, låser du opp neste brett. Du får også poeng, og kampen om å ligge øverst på poenglista blir fort altoppslukende.

Flerspillermodusen er lite spennende men underholdende. Opptil 8 kamerater kan samles til trådløs dyst. Mer interresant er det at «Wipeout Pure» utnytter «Game sharing»-teknologien. Det vil si at ingen av de du spiller med trenger å ha originalen for og være med. De henter ned en demo av spillet fra deg.

Som i «Ridge Racer» får de 16 banene kjørt seg hardt. Samme bane er med i flere turneringer, og ofte består cupene av tidligere turneringer med en høyere vanskelighetsgrad. Heldigvis er brettene så godt designet og du er så oppslukt av det som skjer at du ikke tenker over det. Innholdspakkene som Studio Liverpool kommer til å slippe veier også opp. De amerikanske og japanske pakkene inneholder materiale av samme kvalitet som det som følger med originalen.

«Wipeout Pure» er like stilig og imponerende som for 10 år siden. Det byr ikke på noen særlige nyvinninger, men er en fabelaktig utfordrende, vakker og underholdende opplevelse.

Sammen med «Lumines» og «Ridge Racer» er det PSP sitt sterkeste kort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.