*Nettavisen* Nyheter.

Trene når du er syk?

Foto: (Foto: Crestock)

Hjelper det å trene når man er forkjølet, eller gjør det vondt verre?

(SIDE2): Du føler deg kanskje litt uggen og lurer på om det er lurt å trene. Eller du har fått en lett forkjølelse, men har lyst til å trene likevel. Kan du det, uten å bli sykere?

Denne artikkelen er levert av Helsenett.no

Svar: Undersøkelser har vist at de som trener jevnlig har færre forkjølelser enn de som lever et stillesittende liv. Men man har vært uenige om det hjelper å trene hvis man er forkjølet, eller om man er best tjent med å ta det med ro. Tilhengere av trening hevder at fysisk aktivitet stimulerer immunforsvaret og at en lett forkjølelse er ingen hindring. Andre mener at kroppen trenger hvile. Resultatene fra vitenskapelige studier tyder på at begge kan ta feil.

Ingen forskjell
I en undersøkelse fra 1998 ble 34 friske studenter utsatt for rhinovirus som er en av de hyppigste årsakene til forkjølelser. Halvparten av studentene trente deretter 40 minutter annen hver dag. Resten av deltakerne tok det med ro. Etter ti dager oppsummerte man omfanget og varigheten av forkjølelsessymptomene. Det var ingen forskjell mellom de som trente og deltakerne som lot det være. Forkjølelsen varte like lenge og var like plagsom i begge gruppene. Studien ble gjentatt i 2003 med samme resultat.

Les andre saker fra Helsenett.no her:

Sovemedisin mot søvnvansker

Virkelighetsdrøm

Advarer eldre og kronisk syke
Forskerne advarer likevel eldre eller kroniske syke mennesker mot å trene når de er forkjølet fordi det kan bli en for stor belastning for kroppen. Av samme grunn bør mennesker med god helse heller ikke trene hvis de har feber eller intense forkjølelsessymptomer. Når man er feberfri og på bedringens vei, kan man være tiltagende aktiv. Det lønner seg å begynne rolig og ikke forsøke å hente inn igjen de tapte treningsøktene. En for iherdig start fører gjerne til frustrasjon over sen framgang. Og i verste fall blir man overtrent.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.