Trener dømt for overgrep mot barn

I flere år befølte han den unge jenta, og ba om å få ligge med henne.

10.09.14 21:16

Overgrepene startet da jenta var 12 år gammel. Etter tre år sa hun fra til styret i idrettsklubben, og anmeldte deretter forholdet.

Nå er den 29 år gamle treneren dømt til ti måneders fengsel, og til å betale 60.000 kroner i oppreisning til jenta. Han får heller ikke lov til å være trener på fem år. Mannen selv nektet straffskyld i Oslo tingrett.

I Oslo tingrett fortalte den unge jenta hvordan treneren begynte å ta henne på brystene da hun var 12 år gammel. Etterhvert skal mannen også ha forsøkt å ta på henne under klærne og kysse henne på nakken.

Mer seksualisert
Etterhvert fikk de to også kontakt gjennom sosiale medier på internett. Her ble språkbruken mer og mer seksualisert og treneren skal ha skrevet rett ut at han ønsket å ha samleie med henne.

I dommen fra Oslo tingrett står det:

«Fornærmede har forklart at hun syntes det var vanskelig å si fra til andre om tiltaltes opptreden. Hun trivdes veldig godt i klubben hvor tiltalte var trener. Selv om tiltalte var en voksen trener betraktet fornærmede han også som en venn. Fornærmede ville imidlertid ikke ha et kjærsteforhold eller noen seksuell kontakt med han, og dette hadde hun også gitt uttrykk for. Hun opplevde pågangen fra tiltalte som ubehagelig. Fornærmede håpet at tiltalte ville slutte med sine seksuelle handlinger og tilnærmelser overfor henne. Hun prøvde derfor å fortrenge det som hadde skjedd».

Ble syk
Men jenta klarte ikke å fortrenge det. Hun ble syk.

«Fornærmede har imidlertid forklart at hun etter hvert fikk søvnproblemer og at hun mistet matlysten. Hun oppsøkte både sin fastlege og helsesøster på ungdomskolen. Skolepsykologen ble etter hvert også koblet inn. Da den seksuelle pågangen fra tiltalte fortsatte og eskalerte, klarte ikke fornærmede å holde dette skjult lenger».

Treneren avviste anklagene i Oslo tingrett, og sa at de aldri hadde funnet sted. Imidlertid kunne flere vitner fortelle at de hadde sett episoder i tråd med jentas historie. Loggene fra samtalene over sosiale medier på internett var dokumentert, og retten mener disse underbygger hennes forklaring. Treneren hevdet at han trodde jenta var over 16 år på det tidspunktet, og sa at dette var ment som en spøk.

«Misbrukt grovt sin stilling»
«Basert på den samlede bevisførsel finner retten ingen grunn til å trekke fornærmedes forklaring i tvil. Etter rettens vurdering er det ikke holdepunkter for at fornærmede har beskyldt tiltalte for noe som ikke har skjedd»
slår Oslo tingrett fast.

«Han misbrukte grovt sin stilling som trener og den tillit han var gitt (...) Både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier at det bør utmåles en streng reaksjon i dette tilfellet, og forholdene kvalifiserer til en lengre ubetinget fengselsstraff. Retten kan ikke se at det foreligger noen formildende omstendigheter i saken» står det i dommen.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.