RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trenger 54 millioner forsøksdyr

Foto: JUSTIN SULLIVAN (AFP)
EU krever at 101.000 kjemikalier skal testes ut på dyr.

EUs såkalte REACH-lov (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals), som ble vedtatt for to år siden, har som mål at alle kjente kjemikalier som brukes i produksjon av produkter skal testes grundig for å bekrefte at de faktisk er trygge for mennesker.

Dette gjelder alle produkter som har blitt brukt siden før tiden hvor obligatorisk testing ble innført.

Mer omfattende enn noen trodde
Nå viser det seg at omfanget av denne loven har blitt betydelig større enn det en først hadde regnet med.

Ifølge Reuters vil det være behov for 54 millioner forsøksdyr, og prisen vil bli på ganske utrolige 9,5 milliarder euro – nærmere 82 milliarder kroner over de neste ti årene.

Det er seks ganger så dyrt som en hadde regnet med – og hele 20 ganger så mange dyr som en først hadde trodd.

Mener noe må gjøres
– Som en toksikolog støtter jeg målene med REACH – det er den største investeringen i forbrukersikkerhet noen gang, forteller Thomas Hartung, toksikolog og mannen bak en rapport som ser på konsekvensene av REACH.

Rapporten fra Hartung viser at det er rundt tre ganger så mange kjemikalier som er forhåndsregistrert til testingen enn det man hadde regnet med. Det betyr rundt 101.000 produkter.

– Jeg er derimot bekymret for at vi har undervurdert størrelsen på utfordringen. Investeringer i alternative forskningsmetoder for å møte REACHs mål er helt nødvendige, forteller han til Reuters.

Lov møter motstand
REACH har allerede møtt sterk motstand fra både kjemikalieindustrien som frykter for kostnadene – og ikke minst dyrebeskyttelsesgrupper som mener det hele åpner for mer unødvendig testing på dyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere