RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock)

Trenger du egentlig å ta kosttilskudd?

Sist oppdatert:
Sjekk hvem som bør være ekstra oppmerksomme.

(SIDE2): Ifølge norske helsemyndigheter er kosttilskudd faktisk unødvendig for de fleste.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Utsatte grupper
Kosttilskudd er næringsmidler som er beregnet til å supplere kosten. Et kosthold i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger gjør at de fleste får i seg det de trenger av næringsstoffer gjennom maten de spiser, skriver Helsenorge.no.

Dersom du har et variert og sunt kosthold vil kosttilskudd derfor være unødvendig, men det er selvfølgelig noen grupper som er mer utsatt enn andre*. Behovet for kosttilskudd vil blant annet være avhengig av din alder og helsetilstand.

Vitamin D og omega-3
De norske helsemyndighetene sier at dersom du ikke spiser fet fisk regelmessig, bør du ta et daglig tilskudd av tran eller et annet omega 3-tilskudd. Videre anbefales det at de som ikke har et tilstrekkelig inntak av vitamin D, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd daglig i perioder av året med lite sol.

Jerntilskudd
Enkelte opplever å få jernmangel og menstruerende kvinner er særlig utsatt. Helsemyndighetene anbefaler imidlertid at du snakker med legen din eller annet helsepersonell før du begynner med jerntilskudd.

Spedbarn
Spedbarn i Norge får ikke nok sollys til å danne sitt eget D-vitamin. Det anbefales derfor at spedbarn i Norge fra 4 ukers alder får tilskudd av vitamin D til de er minst 3 år gamle. Helsemyndighetene anbefaler tran fordi dette inneholder i tillegg til vitamin D, også vitamin A og viktige omega-3 fettsyrer.

Barn
Det er viktig at barnet ditt får nok vitaminer og mineraler slik at det har en normal vekst og utvikling. Et sunt og variert kosthold vil gi barnet de næringsstoffene det trenger, men dersom du er usikker på om mengden er nok kan et kosttilskudd beregnet til barn over tre år være et alternativ. Snakk med lege, ernæringsfysiolog eller annen helsepersonell for riktig valg av kosttilskudd.

Gravide og ammende
Er du ammende, gravid eller planlegger å bli gravid er det ekstra viktig med folsyre. Dette er et B-vitamin som er nødvendig for at fosteret skal utvikle seg normalt under svangerskapet. Mangel på folsyre kan gi ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen. Norske helsemyndigheter anbefaler alle som planlegger graviditet å ta tilskudd av 400 mikrogram folsyre, fra minst 1 måned før befruktning og i de 3 første månedene av svangerskapet.

Jern og kalsiumbehovet øker også ved graviditet. Fosteret trenger jern blant annet for å lage sine egne røde blodceller. Kalsiumbehovet er høyere ved graviditet og amming.

Eldre
Kostholdet til eldre kan ofte bli mer ensidig og næringsfattig. Samtidig opplever mange å ha mindre matlyst enn tidligere samt at man er lite ute i dagslys. Det anbefales at alle over 60 år et daglig tilskudd på 10 mikrogram D-vitamin. Dette tilsvarer en teskje tran. Det kan også være nyttig med et multivitamintilskudd med mineraler.

Syke
Ved langvarig sykdom eller etter sykdom kan man innta mindre mat og energi enn det kroppen trenger, og derfor kan det være behov for kosttilskudd. Vær oppmerksom på at enkelte medisiner kan påvirkes av samtidig inntak av mineraler. Spør om råd hos helsepersonell og på apoteket.

Spiseforstyrrelser
Personer med spiseforstyrrelser er utsatt for å ikke få i seg nok vitaminer og mineraler. Det anbefales å kontakte lege for å sjekke vitamin- og mineralstatus før man eventuelt starter med et kosttilskudd.

Andre forhold
Ved slanking bør man ta tilskudd av vitaminer og mineraler for å unngå mangelsymptomer. Et multivitaminpreparat kan være en god investering. Videre er det kjekt å være klar over at dersom du røyker kan du ha et større behov for mer vitamin C enn andre. Alkoholikere har ofte et økt behov for B-vitaminer.

*Det være andre forhold enn det som er nevnt her som gjør at du har behov for kosttilskudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere