Gå til sidens hovedinnhold

- Trenger innvandring for å løse rusproblemet

Thorvald Stoltenberg inviterer til mer prat om hvordan rusproblemet skal løses, men vet godt hvor skoen trykker.

JERNBANETORGET (Nettavisen/Side2): Det betyr ikke at Thorvald Stoltenberg har hele fasiten for hvordan sterkt rusavhengige skal hjelpes best.

Han leder Stoltenberg-utvalget som skal komme med sin innstilling i 2010. Mange har allerede kommet med innspill til utvalget og nå ønsker AUFs ruskampanje «NÅ!» at alle som vil skal få si sin mening.

- Ja jeg er enige i at man må se resultater, men håpet er nesten like viktig, sa Stoltenberg da han startet kampanjen blant narkomane og politiske tilhengere utenfor Østbanehallen tirsdag ettermiddag.

- Dette er et så stort og omfattende arbeid at man er helt avhengig av å snakke om det for å få noe til, sier Stoltenberg.

- Mangler ikke vilje
- Men man er enig om at det må bli flere behandlingsplasser og lengre og bedre behandling. Hvorfor kan man ikke gjøre noe med problemet og ikke bare prate?

- Det er ikke snakk om manglende politisk vilje. Nevn et område hvor man ikke har mangler. Vi trenger to ting: Penger og folk. Vi trenger folk utenfra. Jeg tror vi må slutte å snakke om innvandring som et problem, og heller se på det som en del av løsningen på problemet, sier Stoltenberg.

- Prater det bort
Leder Anlov P. Mathisen i gateavisa =Oslo er blant de som har fulgt narkotikapolitikken på kloss hold de siste årene, og sett at utvalg kommer og går uten at det skjer nevneverdig på feltet.

- Thorvald Stoltenberg virker ganske engasjert. Det er jo ikke hans skyld at Bjarne Håkon Hanssen valgte å sette ned et utvalg istedenfor å gjøre noe, sier han.

- Egentlig er det ganske enkelt. Det er 4000 mennesker som står i kø for å få behandling, så vi trenger flere behandlingsplasser. I tillegg er det tilbakefallsprosenten rundt 90 prosent, så man trenger bedre og lengre behandling og ettervern.

- Fellesnevneren her er at det koster penger. Mye penger. Og når ting blir veldig dyrt er sjansen for å prate det bort, og å sette det bort i utvalg, stor, sier Mathisen.

Likevel mener han at Stoltenberg-utvalget og AUFs ruskampanje NÅ! ikke er helt meningsløs.

Skuffet
- Vi merker at engasjementet blant ungdomspartiene er mye større enn, og vi får håpe det fortsetter for det er bare å innse at dagens politikere ikke er villige til å satse økonomisk.

Stoltenberg-regjeringen selv skuffet mange da de i 2008 lovet penger til opprettelse av rusakutter i blant annet Oslo. Ahus universitetssykehus sitt forslag til Rusakutten kan du lese her. De estimerte at prislappen vil bli 160 årsverk og 120 millioner kroner per år.

Så sent som i oktober etterlyste stortingsrepresentant Laila Dåvøy hvor det ble av rusakutten i Oslo. Da lovet Anne-Grete Strøm-Erichsen at Helse Sør-Øst RHF vil ha 50 plasser klare høsten 2010. Les spørsmål og svar her.

Thorvald Stoltenberg selv mener det har skjedd mye i ruspolitikken de siste årene.

- Jo det har skjedd mye. Det er blant annet langt færre som dør i dag enn tidligere, sier Stoltenberg.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken