Gå til sidens hovedinnhold

Trenger prøvekaniner: Studie skal undersøke om tran forebygger koronavirus

Oslo universitetssykehus presenterer tirsdag et forskningsprosjekt som skal undersøke om tran virker forebyggende på koronavirus.

Bakgrunnen for prosjektet er funn gjort i den store Koronastudien som ble startet opp i vår.

Studien skal ha gitt indikasjoner på at personer som bruker tran, kan være mer resistente mot korona enn andre.

Nettavisen har vært i kontakt med fagpersoner som forteller at de skal sette igang en stor studie for å teste holdbarheten i dette.

Les også: Matte-professor har regnet på dødsraten i Sverige: Nå slår han alarm: Sverige

Trenger 70.000 prøvekaniner

Transtudien vil inkludere minst 70.000 deltakere, noe som vil gjøre den til en av de største kliniske studiene som noensinne er gjennomført i Norge. Den vil være stor også i internasjonal sammenheng.

Les også: Ser tærne dine slik ut? Da bør du teste deg for korona

De som deltar på pressekonferansen tirsdag, er infeksjonsmedisiner og forsker Arne Søraas, klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, lege i spesialisering Saumia Shankarr, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet og konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Orkla, som delfinansierer studien.

Eldre har ofte lite D-vitamin

Tran er fiskeolje som inneholder omega-3 og vitaminene D, A og E. I Norge har Möller's lenge reklamert for sin tran med at den bidrar til å holde deg frisk.

Tidligere i år, ble det publisert en studie i forskningstidsskriftet Nutrients, der det sto at eldre ofte har lavt nivå av vitamin D, og at det kan være en av forklaringene på at denne gruppen er ekstra utsatt for koronaviruset, skrev forskning.no.

Forsker William Grant og kollegene anbefalte i studien å bruke store daglige mengder med D-vitamin, for å redusere risikoen for influensa og covid-19.

Professor Jutta Dierkes ved Mohn ernæringsforskningslaboratorium ved Universitetet i Bergen, sa til forskning.no at det finnes en liten reduksjon i infeksjon hos de som har fått D-vitamin, og at de med lavt nivå, med fordel kan ta ekstra D-vitamin.

Les mer om studien her. Hvis du vil være med i studien, kan du melde deg på her.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken