Gå til sidens hovedinnhold

Trenger vi bonden?

Trenger vi egentlig norske bønder? Og norske råvarer?

Noen hevder at vi ikke gjør det. Fordi det er så dyrt. Sier de.

Tja - det kommer selvsagt an på hvordan man måler det. Og om man sammenligner epler med epler. Eller epler med noe annet. Som grapefrukt eller no'. Faktum er i hvert fall at ingen mennesker i verden trenger å jobbe så lite for maten som vi nordmenn.

Nok om det.

Det som derimot ofte blir oversett er at norske råvarer er viktige. Svært viktige. På flere måter. For mange virksomheter. Og for svært mange mennesker. I Norge.

For norsk næringsmiddelindustri for eksempel. Norges største fastlandsindustri og den nest største industribransjen i Norge, som årlig omsetter for 238 milliarder kroner, har en verdiskaping på 52 milliarder, gir 50,560 mennesker i Norge en jobb å gå til og som består av ikke mindre enn 2,175 bedrifter som er eiet av nesten 100,000 norske eiere – spredt over hele landet 1) Og da har jeg ikke en gang tatt med de økonomiske og sosiale ringvirkningene disse aktivitetene bringer med seg.

Denne bransjen er ikke er beskyttet av høye tollmurer. Som noen tror. Eller velger å tro. Fordi de ikke vet bedre. Norsk næringsmiddelindustri er i høyeste grad utsatt for konkurranse. Særlig for den delen av industrien som driver med bearbeiding av landbruksvarer. Norsk næringsmiddelindustri tar allikevel opp kampen mot de store internasjonale aktørene i matmarkedet. Til tross for norske lønns-, investerings- og råvarekostnader.

Men dersom tilgangen på norske råvarer blir borte, vil det ikke lenger være grunnlag for å ha næringsmiddelproduksjon i Norge. Så enkelt er det, faktisk.

Og uten norsk næringsmiddelindustri vil det heller ikke være grunnlag for norske bønder til å produsere råvarene som inngår i denne produksjonen.

En mer klassisk "Catch-22" skal man lete lenge etter.

Ingen bønder - ingen norsk næringsmiddelindustri.

Ingen norsk næringsmiddelindustri - ingen bønder.

Og så får folk som er betydelig klokere enn meg, vurdere hva som er klokest for oss mennesker som klamrer oss fast på denne steinhylla i utkanten av Europa: bønder og industri? Eller ingen av delene?

1) Kilde: Mat og Industri 2017

Kommentarer til denne saken