Trening og kosthold for nybegynnere

For en person som skal begynne med styrketrening for første gang er det mye nytt å forholde seg til.

14.10.04 13:05

Som nybegynner vil du vanligvis få tildelt et program av en instruktør på det senteret du skal begynne å trene ved. Du får samtidig høre en masse uttrykk som sett, reps, failure, muskelkontakt etc.

Universelle treningsprinsipper
I tillegg vil du oppdage at det er mange som har en mening om hvordan du skal trene, hvilke øvelser som er best og lignende. Det du ganske fort vil merke er at den informasjonen du får fra ulike personer, ofte varierer. I en slik «jungel» av meninger og råd, kan det være vanskelig for en som er uerfaren å vite hva som er riktig.

HTML EMBED
Siste artikler på Trim.no

Mange hevder at treningen er veldig individuell, at hver enkelt må finne sin måte å trene på. Dette er en sannhet med mange modifikasjoner. Så sant du ikke har spesielle plager eller sykdommer så er prinsippene for treningen ganske universelle.

Husk moderat belastning
For en nybegynner er det en del «kjøreregler» som bør gjelde. Den første er at du tilegner deg en god teknikk. Da er det samtidig en forutsetning at du bruker moderat belastning og har en rolig kontrollert utførelse i alle faser av bevegelsen (øvelsen). Det er ikke nødvendig å ta seg 100 prosent ut for å få fremgang. Det at belastningen skal være moderat, gir samtidig føring på antall repetisjoner. De vil vanligvis ligge på 8-12 stykker.

En nybegynner kan godt trene samme muskelgruppe 2 ganger pr. uke. For eksempel ved hjelp av en såkalt «2-splitt». Det vil si at du deler treningen i 2 forskjellige økter som så trenes 2 ganger pr. uke (4 økter pr. uke) En treningsøkt bør ikke vare mer enn ca 1 time.

Ikke tren for mye
Det er flere grunner til at en nybegynner kan trene samme muskelgruppe oftere enn en som er viderekommen. Den viktigste er at nybegynneren ikke trener med maksimal intensitet. En moderat intensitet er med på å forebygge feil teknikk og skader i muskler/skjelett.

En nybegynner er heller ikke i stand til å bryte muskulaturen like mye ned som en erfaren på grunn av at han/hun ikke har kapasitet muskulært (styrkemessig) sett. Allikevel skal du kunne ha god fremgang en lang stund.

Velg et sunt kosthold
Hvor lenge du holder deg til en 2-splitt før du går videre, vil kunne variere. En tommelfingerregel er at du bruker den så lenge du har gode resultater av treningen.

Over tid så kan treningen splittes opp i 3-4 deler og intensiteten kan høynes.

På kostholdsfronten så vil du også høre snakk om at du må bruke diverse kosttilskudd for at treningen skal bli optimal. For en nybegynner er dette langt fra nødvendig. Det viktigste er at du har et sunt og variert kosthold spredt utover dagen. Det vil i praksis si at du har de 4 hovedmåltidene frokost – lunsj - middag og kvelds.

Drikk mye vann
I tillegg kan du spe på med 2-3 mellommåltider. Hovedmåltidene bør være komplette måltider. Det vil si at de bør inneholde karbohydrater – proteiner - sunt fett - vitaminer og mineraler.

Ett viktig poeng er å tilpasse måltidene slik at du spiser ett måltid ca 1 time før trening og ett måltid rett etter trening.

Under hele dagen bør du innta vann, da det er kroppens smøre/rensemiddel.

Følger du disse generelle retningslinjene for trening og kosthold er du godt i gang. De vanligste feilene en nybegynner begår, er å trene for hardt og spise for dårlig.

Gratis programmer, behandlingsopplegg og hefter fra trim.no
Slankeprogrammer Treningsprogrammer
Muskler/styrke/kondisjon
Anbefalte hefter om trening
Maksimal Framgang Fort frisk
Behandlingsopplegg for belastningsskader
Kostholdsprogrammer og stress-less

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.