RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trening vs. kirurgi

Foto: David Davis (Crestock)
Ny studie sammenligner effekten.

(SIDE2): En norsk-dansk studie undersøker nå om trening kan ha like god effekt på meniskskader som kirurgi, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Det er første gang det gjøres en sammenligningsstudie av trening versus kirurgi på unge og middelaldrende pasienter, ifølge prosjektleder og fysioterapeut Silje Stensrud ved Oslo universitetssykehus og Norsk Forskningsenhet for Aktiv Rehabilitering (NAR).

- Vanlig prosedyre ved meniskskader er kirurgi. Men vi vet at ikke alle blir helt bra etter et slikt inngrep, og vi vet nokså lite om langtidseffektene etter inngrepet. Med den kunnskapen vi har i dag kan det se ut til at et inngrep kan gi raskere slitasjeutvikling, det har vi sett blant annet ved korsbåndsskader. Derfor ville vi se på alternative behandlingsmåter, og vi ønsker blant annet å finne ut om slitasjeutviklingen er mindre etter trening enn etter kirurgi på lang sikt, forteller Stensrud til ANB.

Tror på trening
I disse dager er studien i full gang. 140 pasienter med meniskskade skal delta. 70 får operasjon, og 70 skal trene. Pasientene får ikke selv velge hvilken gruppe de skal tilhøre.

- Hypotesen min er at trening kan være et bedre alternativ enn kirurgi, både på kort og lang sikt. Men dette vet vi først etter testing og når resultatene av disse foreligger, sier Stensrud.

Hopping og knebøy
De pasientene som er i operasjonsgruppa får såkalt artroskopi. Det er et lite kirurgisk inngrep der den deles av menisken som er ødelagt fjernes. Pasientene skrives ut samme dag.

Pasientene i treningsgruppen trener to-tre ganger i uken i tre måneder. Så skal begge gruppene testes på nytt etter tre måneder, ett år, to år og fem år for å se på langtidseffektene av behandlingen. Testene består av å måle muskelstyrke og å foreta funksjonelle tester med hopping og knebøy. I tillegg skal deltakerne svare på spørreskjemaer om smerter, funksjonsnivå og hvordan hverdagen oppleves.

Trenger flere deltakere
Prosjektet er en del av Stensruds doktorgrad, som hun skal avlegge ved Syddansk Universitet i Odense. Og det er fortsatt mulig å melde sin interesse for å delta i prosjektet.

- Vi har foreløpig 40 deltakere, og skal ende opp med 140. Så dersom noen er interessert, er det bare å ta kontakt, sier Stensrud.

Kriteriene for å delta er at personen har diagnosen degenerativ meniskruptur. Degenerativ betyr at skaden har oppstått over tid som et ledd i en slitasjeprosess, og ikke ved én utløsende årsak. Kun pasienter med skade i det ene kneet, ikke begge, innlemmes i studien. I tillegg må pasienten være mellom 35 og 60 år.

- Hva slags konsekvenser kan det få dersom hypotesen din viser seg å være riktig?

- Hvis man kan se at trening er et bedre alternativ, kan det være en behandlingsform som pasienter bør tilbys i større grad og da også at denne behandlingsformen prøves ut litt mer før et eventuelt inngrep. En konsekvens vil forhåpentligvis være færre kirurgiske inngrep.

Tre land bidrar
Studien er hovedfinansiert av Forskningsenheden for muskuloskeletal funktion og fysioterapi (FOF) og Syddansk Universitet i Danmark, med støtte fra NAR (Norsk Forskningsenhet for Aktiv Rehabilitering) og Helse Sør-Øst.

Svensk reumatikerforbund og Gigtforeningen i Danmark bistår også med finansieringsstøtte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere