RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treningsdate er siste trend

(Thinkstock/illustrasjon)
Samlivsterapeut er positiv til at stadig flere ønsker å finne en sporty kjæreste. Men pass deg for egofella.

(SIDE2:) - Aktiviteter som begge opplever som lystbetont, er svært viktig både for paridentiteten og livskvaliteten i hverdagen, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes.

Stadig flere treffer hverandre over internett, og blant de siste trendene er å søke en partner som er aktiv på treningsfronten. Sportdate.no er e av nettstedene som merker en økning i kjærestesøkende personer som også liker trening.

Ivrige nordmenn
- Sportdate er en kontaktformidling for aktive mennesker - for single og de som ønsker treningskompiser. Det trenger ikke være snakk om avanserte utfordringer, men en møteplass for dem som liker å røre på seg, sier gründer Jonas Ånestrand til Side2.

Konseptet er som andre datingsider, man treffes over nett. Men forskjellen er at her er det 18-årsgrense, og mange tar daten over en treningsøkt på treningssenteret. Ifølge Ånestrand er det like mange kvinner som menn som er medlem.

Nettsiden finnes i hele Norden, men nordmenn er de mest ivrige.

- Det er definitivt en trend å være mer aktive sammen. Norge er det landet som er mest populært i Norden. Det startet ikke med mange, bare hundretalls, nå er det over 6000 nordmenn som er medlem, så det vokser raskt.

Attraktivt
Søyland tror det er et marked for at folk ønsker å finne en sporty partner.

- Mitt inntrykk er at nettdating er blitt en veldig populær måte å møte en ny partner på – og passer spesielt godt til sporty mennesker som ikke har lyst til å tråle byens utesteder helg etter helg for å finne en sunn partner, sier hun.

Samlivsterapeuten understreker at mange mennesker er aktive i dag, der fysisk trening og en sunn livsstil anses som svært attraktivt.

- Sportdating gir deg nå mulighet ikke bare å finne en kjekk kjæreste, men også finne din perfekte treningsmatch – altså vinn-vinn. At det er flere sporty datingnettsteder tenker jeg er positivt og kommer de single til gode, konkurranse gjør ofte bare tilbudene bedre.

- Ikke tipp over
Søyland mener også at det i et etablert forhold er viktig å være aktive sammen.

- Det trenger ikke nødvendigvis være trening, men generelt det å gjøre ting sammen og skape positive bånd. Det styrker ikke bare den fysiske helsen, men også de viktige kjærestefølelsene. I terapirommet forteller personer at når deres partner trener og tar vare på seg selv oppleves han/hun som mer attraktiv og spennende.

Søyland påpeker imidlertid at treningsinteressen ikke bør gå for langt.

- Men det kan selvsagt også tippe over til å bli usunt, dersom treningen blir et egoløp som går på bekostning av de nærmeste.

Når forelskelsen avtar...
Det er ikke bare den felles lysten på å holde seg i form som er viktig i et forhold, men begge bør også ha noen like interesser, og også kanskje matche personlighetsmessig.

- Det er nok viktigere enn man gjerne tror. Og like barn leker kanskje aller best? Det kan virke sånn i terapirommet i alle fall. Det er først når forelskelsen avtar og hverdagen igjen melder sin ankomst, at man finner ut hvor godt man egentlig passer sammen. Generelt er min kliniske erfaring at det er viktig å matche hverandres verdier, energinivå og prioriteringer. Ulikheter kan også være spennende og fungere så lenge man har noen viktige ting felles, som for eksempel treningsglede og familieverdier.

Like interesser kan også styrke den såkalte «vi-følelsen» i forholdet. Det kan gi økt nærhet i relasjonen.

- Det er faktisk et av de vanligste argumentene for å avslutte et forhold: «vi har jo ingenting felles lenger!» Dersom du ønsker et livslangt forhold kan det være klokt å lete etter en som matcher dine viktigste verdier og interesser. Men det som er viktigere enn å være like som to dråper vann, er å kjenne etter om dere får fram det beste i hverandre.

Hvilke erfaringer har du fra par som har truffet hverandre over internett?

- Det er mye av det samme som andre steder. De som stoler fullt på følelsene våkner opp en dag og lurer på hvorfor de ble et par? Nettdating gir en unik mulighet til å finne finne kjærligheten på ny, hvorvidt du lykkes kommer mye an på dine investeringer i hverdagen og hvor god jobb du gjør i forkant. Et godt råd er å være nøye med profilen hva som er viktig for deg og hva du søker etter, uten at det ser ut som en kjedelig jobbannonse da. Og for all del ikke gi deg ut for å være mer sporty enn du er – da blir den andre fort skuffet om du ikke lever opp til sunne bildet du har presentert virtuelt. Less is more!

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun driver privat praksis med fokus på livskvalitet og prestasjoner. I tillegg til fagkilde i media og konsulentvirksomhet, har hun et stort fokus på forebyggende samtaler.

Svarene i dette intervjuet bygger på samlivsterapeut Kate Elin Søylands kliniske erfaringer fra terapirommet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere