Gå til sidens hovedinnhold

Treningsformen som gjør deg smart

Trener du riktig kan du både komme i bedre form og bli smartene.

For alle treningsinteresserte, nå er det altså bevist: løping gjør hjernen smartere, mens vektløfting har null effekt.

Høyere IQ? Tren hjernen her!

Aerob trening
Nyere studier viser nemlig at aerobe øvelser (kondisjonstrening) slik som løping eller aerobic, setter igang en kjedereaksjon av vekstfaktorer i hjernen, som forutsetter høy blodtilstrømning.

Denne økte blodsirkulasjonen gjennom kroppen forbedrer de nevrale kretsene (forbindelsene mellom hjernecellene) og nevroplastisiteten (utviklingen av hjerneceller) i hjernen vår.

Enkelt sagt: økt blodtilstrømning gjennom aerob trening gjør hjernen sprekere (ikke bare kroppen), mens anaerob trening slik som vektløfting har liten effekt på kognitive funksjoner (evnen til å tenke og lære).

Hjerneklubben.no
- smarte teknikker for deg som vil tilegne deg ny kunnskap raskt.

Et eksperiment
Disse funnene er et resultat av flere eksperimenter utført på rotter og mennesker, hvor man testet evnen til å utføre kognitive funksjoner før og etter aerobic trening. I ett eksperiment publisert i American College of Sports Medicine, ble et utvalgt antall studenter bedt om å huske en rekke tall. Deretter ble de testet i disse tallene etter å ha enten sittet stille, løftet vekter eller løpt på tredemølle.

Hver student ble testet etter hver

aktivitet. Det viste seg at studentene utførte oppgavene mye bedre etter å ha løpt fremfor å ha sittet stille eller løftet vekter.

Lær spansk på rekordtid

Smarte turgåene
På samme måte ble eldre pasienter testet på kognisjon etter enten rask gange eller uttøying. Turgåerne gjorde det vesentlig bedre på kognitive tester fremfor de som kun hadde tøyd. Dette viser at selv moderat aerob trening kan være bra for å opprettholde og til og med øke det vi vanligvis forbinder med intelligens.

Kombinerer du derfor jevnlig aerob trening med hjernetrening vil forusetningen for en skarp og veltrent hjerne være best.

Lær mer om hvordan du kan trene hjernen, akselerere læringen og øke kunnskapen din på Hjerneklubben.no

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken