*Nettavisen* Nyheter.

Trikkeforkjempere advarer mot Frp og Høyre

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

Frykter for nedleggelse av Oslotrikken.

17.08.11 09:53

Sebastian Troschel Döring har engasjert seg i Oslotrikkens fremtid den siste tiden. Han er selv trikkefører og sitter i styret i fagforeningen. Med eget initiativ har Döring opprettet Facebookgruppen «Redd trikken i Oslo!» og de siste ukene har han laget og delt ut flyers, hvor budskapet kommer tydelig fram.

På trikk nummer 11 i dag kom en av Nettavisens journalister over en slik flyer som var hengt opp på vinduet:

«Er dette slutten for trikken i Oslo? NRK skriver at det spøker for trikken. Bestillingen av nye trikker er lagt på is fordi infrastrukturen er for dårlig. Byrådet ønsker ikke å bruke penger på å oppgradere det enorme etterslepet de har seg selv å takke for. Ved å neglisjere vedlikehold og utsette innkjøp av nye trikker er dette blitt en passiv nedleggelse. Der er byrådet som holder deg våken om natten når trikken dundrer forbi, på gamle og slitte skinner»

- Trikkene må erstattes
- Jeg engasjerer meg fordi det går mot slutten. Frp og Høyre som sitter i byrådet har unnlatt å gi penger til vedlikehold til trikken, selv om de er klar over at vognene våre begynner å gå ut på dato. De må erstattes så fort som mulig, sier Döring til Nettavisen.

Her er en annen versjon av flyersene som blir delt ut (pfd-fil)

Han er redd for at det manglende vedlikeholdet vil føre til at trikkelinjer blir lagt ned.

- Etter hvert som vi får trikkemangel må vi begynne å legge ned linjer, sier han.

Vil gjøre folk oppmerksomme
Döring understreker at han ikke driver en anti-kampanje mot Frp og Høyre.

- Min agenda er ikke nødvendigvis å få folk til å stemme på et spesielt parti, men på å gjøre folk oppmerksomme. Oslofolk vil ha trikk og at byrådet må ta grep. Det handler ikke om å påpeke det dårlige vedlikeholdet på infrastrukturen, men å få inngang innkjøp av nye trikker, som vi helst skulle hatt i går, sier han.

Han ønsker nå at det blir kjøpt nye trikker fort.

- Det vi har prøvd å få gjennom er å få byrådet til å kjøpe nye trikker, og de har sagt at de vil utsette trikkekjøp ennå to år, og i mellomtiden vil de utrede et alternativ for trikken, noe som er litt paradoksalt i og med at de samtidig sier at Oslo skal være en trikkeby, fortsetter trikkeføreren.

Reaksjoner
Etter at plakatene ble spredt i byen, har han fått reaksjoner fra Høyre.

- De sier at dette er en misforståelse. De bruker masse ord og skriver tomme setninger. De sier at Høyre vil ha trikk, men med deres 16 år i bystyret virker det ikke slik. Det er jo en passiv nedleggelse å la være å gjøre noe, sier han.

- Skal kjøpe nye trikker
Oslos byråd for miljø og samferdsel Jøran Kallmyr fra Frp sier at han selv ikke har sett disse flyersene, men at det ikke stemmer når han blir konfrontert med innholdet, og at det vil komme nye trikker til Oslo, men at dette vil ta litt tid.

- Jeg har nettopp overlevert en sak jeg har skrevet om nye trikkeanskaffelser. Her har Ruter, som er et kollektivselskap i Oslo, sagt til oss at de ber om at skinnegangen først blir ordner, slik at de nye trikkene vi kjøper inn ikke blir ødelagt, forteller Kallmyr til Nettavisen.

Lang prosess
Han er opptatt av at det skal brukes tid på å kjøpe inn nye trikker.

- Det skal være en ordentlig prosess, vi skal ikke gjøre de samme tabbene som i 1994 da de nyeste trikkene ble innkjøpt. Da kjøpte man de første og beste, sier han.

Kallmyr forteller at dagens trikkepark koster 42 kroner per kilometer, mens de nye trikkene vil koste mellom 20 og 25 kroner per kilometer.

- Trikken er et viktig kollektivmiddel. Vi har allerede begynt arbeidet med å få tak i nye trikker, erfaringsmessig tar dette noen år. Det tok sju år før alle de nye T-banevognene var på plass, da de ble bestilt ved tusenårsskiftet, fortsetter byråden.

- En vill påstand
Høyres leder, Michael Tetzner, blir overrasket da han hører om trikkekampanjen.

-Høyre har ikke tenkt å avskaffe trikken i Oslo. Dette er en nokså vill påstand, sier han i en kort kommentar til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.