Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Triksene for å unngå innbrudd

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Sjekk dette før du drar på ferie.

(iOslo.no) - Det er en kjennsgjerning at sannsynligheten for innbrudd er vesentlig høyere når man er fraværende. I hvert fall hvis man ikke har alarm, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til iOslo.no.

Han går nå ut med ti tips for huseiere som skal reise bort på ferie.

Sjekk tipsene lenger ned i saken.

- Vi slurver nok for mye med sikkerheten. Både på å sikre mot innbrudd, men også så enkle ting som å ta bilder av alle skap og rom i huset for å få et enklere forsikringsoppgjør, sier Batta til iOslo.no.

Ifølge godsspaner og innbruddsekspert Carl Fredrik Dyrkoren ved Sentrum politistasjon i Oslo er det mye man kan gjøre på sin egen inngangsdør, men mange er uforsiktige.

Les også hans anbefalinger: Ikke gjør disse tabbene

- Hvis du forlater leiligheten med åpne vinduer, selv om de bare står noen få centimeter åpne i luftestilling, er leiligheten per definisjon ikke låst. Det kan medføre en betydelig avkorting på forsikringsutbetalingen, sier Dyrkoren.

Her er tipsene fra Huseiernes landsforbund:

1. Unngå full postkasse
Stopp eller omadresser posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

2. Viderekoble telefonen
Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

3. Fyll søppelkassen
En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

4. Fjern verdisaker
Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted (for eksempel på e-post).

5. Lat som du er hjemme
Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

6. Styr lys og lyd
Et enkelt tidsur kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

7. Monter doble dørlåser
Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

8. Forsterk døren
Undersøk om dørkarmen er godt nok oppkilet og om det er mulig å bende karm og stenderverk til side og åpne døren. Enkle bakkantbeslag bør monteres på dører som er hengslet på yttersiden.

9. Monter alarm
Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral.

10. Allier deg med naboen
Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!