*Nettavisen* Nyheter.

Trikser til seg skattefritt luksusliv

Vi setter stadig høyere krav til standard når vi reiser på ferie, som her fra Elounda Beach på Kreta.

Snyter skatt gjennom å føre opp hytter og båter på firma.

31.05.11 21:32

Skatt øst har de siste to årene avdekket 426 millioner kroner i skatteunndragelser ved å kontrollere selskapers kjøp av formuesgjenstander som hytter, biler og båter til privat bruk.

- I flere saker dreier seg om inntektsøkning på flere titalls millioner kroner, opplyser avdelingsdirektør Nina Schanke Funnemark ved Kontroll og Rettsanvendelse i Skatt øst.

- Ved å føre private kostnader over på aksjeselskapet kan selskapet få fradrag for betydelige investerings- og driftskostnader, mens aksjonær får tilgang til for eksempel feriehytter gratis eller til en svært lav pris, påpeker Funnemark.

Hester, båter og biler
Hun har sett eksempler på at hester, båter, eksklusive biler og påkostede bolig- og ferieeiendommer i både inn- og utland kjøpes av selskaper selv om formålet er aksjonærers private bruk.

Selskapene det gjelder ligger i hovedsak i Oslo og Akershus, men objektene kan befinne seg i andre deler av landet eller utlandet.

- I noen tilfeller kan det være krevende å oppdage da de kan eies via datterselskaper eller andre selskapskonstruksjoner i utlandet, sier Funnemark.

Dårlig butikk for bedriften
Gjenstander som hevdes å være kjøpt for å drive utleie, viser seg ofte å være helt eller delvis i privat bruk.

- I tilfeller der det er avtalt en leiepris med aksjonærer i selskapet, er dette ofte langt under markedspris og særdeles dårlig butikk for bedriften, poengterer Funnemark.

Tilleggsskatt blir nå ilagt både selskaper og aksjonærer i de aller fleste av sakene.

Økende omfang
Skatt øst har sett en økning på cirka 30 prosent fra inntektsårene 2005 til 2009 i antall selskaper som har formuesobjekter som bolig, fritidsbolig og båter i balansen.

- Dette gjelder selskaper som har fem eller færre aksjonærer, ofte enmanns- eller familieselskaper. Vi ser også en økende tendens til etablering av datterselskaper som kun har nevnte formuesgjenstander som verdi, sier Funnemark.

- Problemstillingen ble særlig aktuell etter skattereformen, da vi fikk en mer reell beskatning på utbytte. I hvilken grad bortfallet av revisjonsplikten kan bidra til å forsterke dette ytterligere vet vi ikke ennå, men vi ser et klart behov for fortsatt fokus på denne type saker fremover. Vi mener det bidrar til å undergrave den norske skattemodellen og svekke skattefundamentet, poengterer Funnemark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag