Gå til sidens hovedinnhold

Trim hjernen i sommer

Sommerskolen Oslo fyller fem år. Rundt ti prosent av Oslo-elevene benytter seg nå av tilbudet.

OSLO/VÅRT DISTRIKT: Sommerskolen Oslo tilbyr i år 9500 kursplasser.

– Vi lover at alle som søker skal få et tilbud. Vi kan ikke garantere at alle får førstevalget sitt, men i fjor fikk rundt 90 prosent av elevene som søkte førstevalget, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H). Byråden mener at sommerskolen er en viktig del av skoletilbudet i hovedstaden.

– Vi satser særlig på basisferdighetene, matte, skriving og lesing. Men dette skal være litt "opp-i-trærne"-skole, sier Ødegaard. Tilbudet er rettet både mot elever som trenger mer tid på enkelte fag og elever som trenger flere utfordringer.

Sosial arena

Byråden påpeker også sommerskolens sosiale profil.

– Mange barn og unge opplever masse om sommeren, men det gjelder ikke alle. Sommerskolen skal være en møteplass hvor man kan møte nye venner og få en unik opplevelse. Skolen har en viktig sosial funksjon, sier han. I år vil de satse spesielt på å rekruttere søkere fra bydeler med mange minoritetselever, som Søndre Nordstrand.

– Dette er noe vi samarbeider med bydelene om, sier byråden. I Bydel Søndre Nordstrand er det baser på Stenbråten, Lusetjern og Bjørnholt videregående skole. Øvrige baser i vårt distrikt finnes på Lambertseter, Bøler og Abildsø skoler.

– Det har vært mange søkere til Lambertseter og Abildsø, så vi opprettet en ny base på Bøler i år, forteller rektor ved Sommerskolen, Kirsten Riise.

Fornyer seg hvert år

Sommerskolen tilbyr mange nye, spennende kurs i år.

– Vi tar med oss videre det som er bra og populært, samtidig som vi tilfører noe nytt hvert år, sier Kirsten Riise. På Bjørnholt videregående skole skal det for første gang holdes skippertakskurs i matte. Dette er et tilbud for elever på Vg1. Kurset skal gjøre elevene tryggere på pensum fra første klasse.

– Vi ønsker at flere elever fullfører videregående skole. 30 prosent av elevene fullfører ikke i dag. Og matten er ofte bøygen for mange, sier Torger Ødegaard.

Nytt av i år er også språkkurs til elever som vil søke seg på universiteter i utlandet. De fleste utenlandske universiteter krever en internasjonal språktest, og sommerskolen tilbyr et forberedende kurs til disse testene. Byråd Torger Ødegaard vektlegger særlig svømmeopplæring som en viktig del av sommerskolen.

– Svømming er en nedadgående ferdighet. Vi knytter svømmeopplæring til basisfagene, forklarer Ødegaard. Sommerskolen tilbyr hele 3100 kurs med svømming. I vårt distrikt tilbys svømmekurs på Lambertseter, Bøler og Lusetjern skolebaser.

Populært tilbud

Torger Ødegaard mener at sommerskole burde være et nasjonalt tilbud.

– I dag er det bare Oslo-elevene som har et kommunalt skoletilbud i sommerferien. Dette burde alle elever i landet få tilbud om. Vi var veldig spent på om det ville slå an da vi startet opp for fem år siden, men vi ser nå at det har blitt populært, sier skolebyråden.

– Siden vi startet opp i 2006 har vi mer enn fordoblet antall kursplasser og deltakere, sier Kirsten Riise. I fjor var cirka 7500 elever påmeldt, det vil si rundt ti prosent av elevmassen i Oslo.

– Alle som søker skal få en plass, det er et uttrykt ønske fra byråden. Er det behov kan vi opprette flere plasser der det er nødvendig, avslutter Kirsten Riise.

Påmelding til sommerskolen skjer mellom 8.-14. april. Se www.sommerskolenoslo.no

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere