På nyåret har Venstre-leder Trine Skei Grande (48) vært utsatt for en rykteflom med utgangspunkt i en fest i Trøndelag for ti år siden.
Les også: Stavrum: Stygge og usanne rykter mot Trine Skei Grande
I sosiale medier har hun blant annet blitt fremstilt som «sexovergriper».
- Sikkert gjort dumme ting, men er ingen overgriper
– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper, sier Skei Grande til Aftenposten.
Venstre-lederen mener ryktene ikke truer hennes deltakelse i regjeringen, men forteller at det er tøft å stå i en rykteflom og mener noen har ført en kampanje for å svekke henne i forhandlingene.
Hun avviser bestemt at hun har oppført seg klanderverdig:
– Jeg har virkelig prøvd å tenke, og jeg kan ikke skjønne at det er det. Men jeg har levd et helt vanlig liv. Jeg har vanlige venner. Jeg har drukket på fester. Jeg havnet i toppolitikken for noen år siden, og det var ikke noe jeg hadde planlagt, sier hun.
Nettavisen har også vært i kontakt med Venstre om disse ryktene. Hittil har de ikke ønsket å kommentere dem offentlig.
Erna: - Det forblir mellom oss
Onsdag presenteres Norges nye regjering, og Skei Grande blir trolig vår neste kulturminister. I forberedelsene til dette, bes alle kommende statsråder om «å legge alt» på bordet.
– Jeg har fortalt min historie til Erna, sier Venstre-lederen.
Det bekrefter statsministeren overfor VG Nett:
– Det er riktig som Trine Skei Grande sier at hun har fortalt sin historie til meg. Hva som blir sagt i samtaler mellom meg og henne vil forbli mellom oss, sier statsminister Erna Solberg.
Skei Grande tror mange kvinnelige politikere utsettes for rykter av ymse slag.
Stavrum: - Klokt og nødvendig
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum omtalte denne type rykteflommer i sine blogger «Rykter og sverting er noe annet enn journalistikk» og «Stygge og usanne rykter mot Trine Skei Grande»
I sistnevnte skriver Stavrum at:
«Det var både klokt og nødvendig av Venstre-lederen å ta et oppgjør med de ærekrenkende ryktene.»
- Tidligere kunne politikerne som regel regne med at falske rykter døde ut av seg selv, uten at de måtte konfrontere ryktene og dermed gi næring til dem. Men den moderne medievirkelighet, der aktivister bruker sosiale medier til å spre usannheter, er ikke slik, påpeker han.
«Med Trine Skei Grande-saken har vi fått en norsk avlegger av et fenomen vi så i den amerikanske valgkampen, nemlig aktiv spredning av ærekrenkende historier på sosiale medier.»
- Lagt dø
- Og selv om de aller fleste ikke tror å slike rykter, så treffer de trolig en hard kjerne som mistror både politikere og medier, og som vil tro på ryktene. For alle andre: Når Venstre-leder Trine Skei Grande nå går inn i regjeringen, så skjer det etter en nøye prosess hvor statsministerens apparat så godt som mulig sjekker anklager og historier som verserer.
«Når hun nå blir kulturminister, så betyr det at Statsministerens Kontor har sjekket ut bakvaskelsene og lagt dem død,» skriver Stavrum.
Behov for politibeskyttelse
Det er ikke første gang Venstre-lederen opplever å bli hetset.
15. desember 2015 ble Facebook-gruppen «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift» stiftet, hvor det ble det spredt falske artikler.
- Jeg har opplevd at trusselnivået har økt dramatisk ved slike spredninger av falske nyheter. I perioder har jeg hatt behov for politibeskyttelse, fortalte Skei Grande til Nettavisen.
Les også: - Jeg har hatt behov for politibeskyttelse
I