Senterpartiet (Sp) går i disse ulvetider i bresjen for et folkelig oppgjør mot «eliten».

Vedum lover en folkeaksjon mot «politisk korrekthet», som at folk skal spise mindre kjøtt og at det beste er å gå, bruke sykkel eller elbil til jobb og at det er bra med ulv».

Les også: Erna Solberg angriper Vedum: - Kynisk

– Grensen er nådd. Nok er nok, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i sin appell til 10.000 ulvedemonstranter i Oslo tirsdag kveld.

Folk opplever at regjeringen overprøver Stortingets vedtak og at det igjen går ut over deres livskvalitet, mener han.

– De som lever med ulv så tett på seg, føler seg umyndiggjort av dem som sitter på regjeringskontorene langt unna hverdagen til folk flest, har Vedum gjentatt.

Les også: Stavrum: Ulver og sauer

- Nå kjemper Sp for at «eliten» skal få gratis ferie

Samtidig refser Sp regjeringen for å skjerpe inn reglene for å bruke jobb-bonuspoeng privat.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener partiet møter seg selv i døren.

På Twitter skriver hun at:

«Er det «eliten» eller «vanlige folk» som flyr masse på jobben? Nå kjemper Sp for at «eliten» skal få gratis ferie med bonuspoeng fra jobben uten å skatte for det.»

Fra og med 1. januar i år er det slik at alle bedrifter rapporter inn hva vi bruker av bonuspoeng på private flyreiser opptjent på jobbreiser.

- Handler ikke om vårt engasjement for dem med gullkort

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), avviser kritikken:

- Dette handler ikke om vårt store engasjement for de som har gullkort. Det er definitivt ikke til stede. Dette er en skattepliktig fordel, men når regjeringen legger byrden på bedriften, mener vi dette er altfor byråkratisk, sa han i Politisk kvarter fredag.

- Altfor byråkratisk

Pollestad utdypet Sps skepsis slik:

- Her innfører man et nytt stort byråkrati som pålegger bedriftene et stort rapporteringsansvar som de ikke har grunnlag og virkemiddel for å gjennomføre på en skikkelig måte.

Det er spesielt de som reiser mye og på første klasse som har nytt godt av fordelen.

- Dette har vært en skattepliktig fordel, det er viktig å ha klart for seg, sa Pollestad.

Les også: Stavrum: - Nordmenn flest vil til byene
Les også: Vedum: Stavrums sentraliserings-drømmer

Raymond Johansen: - Slutt å kødd med Oslo

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), har også fyrt seg opp over Vedum taktikk, som åpenbart er en vinnerstrategi.

Siden Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overtok i 2014, har partiet vokst fra 4,1 prosent til 12,1 prosent i 2019.

«Slutt å kødd med Oslo Trygve Slagsvold Vedum. Du er en del av den politiske eliten sjøl, og pendler til den fine byen vår i arbeidsukene dine. Da bør du også vise alle folka som bor her hele uka mer respekt, for folk er folk uansett om de bor på bygda eller i byen,» skriver han på Facebook.

- Vedum henter inspirasjon fra Donald Trump

Gjestekommentator Arne O. Holm skriver i en kronikk i Nordlys at Vedum henter inspirasjon fra Donald Trump:

«Vedum henter inspirasjon fra Donald Trump, en president så uetterrettelig og løgnaktig, at de største amerikanske mediehusene i fullt alvor har diskutert om det er presseetisk forsvarlig å direktesende hans taler.»

Ifølge Holm prøver Vedum «med alle midler å samle nasjonen rundt sin egen ulvefrykt».

«For oss bor i Nord-Norge er det ei problemstilling like aktuell som nedlegging av trikkeskinner i Trondheim. Men ulven er mer effektiv som virkemiddel i en politisk strategi konstruert for å skape frykt og polarisering,» skriver Holm.

Han mener Vedum sporer av og slipper unna med det fordi:

«Ulvehylet fra Trygve Slagsvold Vedum, som påstår at han taler på vegne av oss som bor utenfor Ring 3 i Oslo, gjør at han slipper å snakke om de virkelige problemene distrikts-Norge står overfor. For da måtte han også svare på hvordan vårt eget næringsliv skal overleve i en verden hvor proteksjonisme, isolasjonisme og handelskrig er framtredende trekk.»

Stavrum: - Må skape nye bedrifter

Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen følger opp tematikken i bloggen «Hærfører Vedum er frontfigur i krigen mot ulven»:

«I perioden fra 2006 til nå har norske bønder fått 815 millioner kroner i erstatning for tapte sauer. Av dette står ulven for 6,4 prosent av tapene. I klartekst: Bare 1/15 av sauene som blir drept av rovdyr, blir tatt av ulv.»

Stavrum mener Vedum kjemper for gårsdagens distrikts-Norge og bruker overdreven ulvefrykt til å vinne velgere i Hedmark.

- Holm har rett i at det ikke er stadig mer subsidier og handelshindre som er fremtidsløsningen for distrikts-Norge, men evnen til å skape nye bedrifter som selger til utlandet, mener Stavrum.