Gå til sidens hovedinnhold

Trine Skei Grande om situasjonen på Storskog: - Underlig at dette skjer

Venstre mener det er tydelig at Russland ikke gjør noe for å stoppe asylstilstrømningen på Storskog.

Venstre kom lørdag med sine innspill i asylforhandlingene. Partiets leder Trine Skei Grande synes det er merkverdig at russerne ikke har gjort noe for å bremse strømmen av asylsøkere over grensen på Storskog:

- Det er underlig at dette skjer, selv om vi ikke har noe bevis for at det er initiert fra russisk side. Men at de ikke gjør noe for å endre det, er soleklart. Det er et engasjement vi jo håper at de får, men dette kan vi ikke løse med konfrontasjoner, sier Skei Grande til Nettavisen.

Venstre sier situasjonen fremstår som ønsket fra russisk side, fordi finske myndigheter ikke kan vise til en tilsvarende økning lik det man har sett over Storskog.

Les også: Justisdepartementet bruker sosiale medier for å skremme folk fra å søke asyl i Norge

Skei Grande mener det nå er på tide å ha møte med russiske myndigheter om asyltilstrømningen til Norge.

- Nå burde vi ha reist over til Moskva og hatt møte med dem på politisk nivå. Dette oppstår ikke ut av det store intet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under)


- Ikke riktig å stenge grensen
Det siste døgnet har Frp-veteran Carl I. Hagen tatt til orde for å stenge grensen på Storskog.

Skei Grande er ikke enig.

- Med tanke på hvor mange som kommer over grensen i Norge sammenlignet med antallet som kommer over grensen i de andre europeiske landene, tror jeg det vil vekke lite sympati i Sør-Europa hvis vi sier at «dette kan vi ikke fikse, så det må dere bare stå i», sier hun til Nettavisen, og viser til grensegjerdet mellom Serbia og Ungarn.

(Saken fortsetter under avstemningen)


Vil la UDI få ta avgjørelser raskere
I stedet åpner Skei Grande for at en bedre løsning er å la UDI få ta avgjørelser raskere.

- Jeg tror det hadde vært et riktig signal å gi UDI mulighet til å vurdere asylsøkere individuelt når de leverer asylsøknaden - ikke alle har rett til full kost og losji fra dag én. Det er i alle fall det de som jobber på grunnplan i UDI-systemet sier til oss at hadde vært veldig riktig, sier hun.

Lørdag kom det frem at det har kommet 3.578 asylsøkere over grensen til Norge fra Russland, men at bare fem av disse er uttransportert.

UDI forklarer at det er byråkratiske årsaker til det lave tallet.

- Må gjerne sende folk tilbake med direktefly

Fredag uttalte tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, at hun ønsker direktefly fra Kirkenes til Kabul for asylsøkere som får avslag.

- Man må gjerne sende folk tilbake med direktefly - de som ikke har rett til beskyttelse, sier Skei Grande.

Les også: Erna Solberg vil sende asylsøkere rett til Kabul

(Artikkelen fortsetter under)

Hun poengterer at personer uten rett til beskyttelse må ut fortest mulig fordi de er med på å undergrave de som har krav på beskyttelse.

- Med så mange bevegelser i Europa som det er på dette tidspunktet, er hele asylinstituttet under press. Vi som er opptatt av asylinstituttet, er opptatt av å gjøre grep for de som faktisk trenger beskyttelse.

- For meg er det viktigste at dersom du skal beskytte asylinstituttet, må du håndheve på en annen måte. Vi må kunne sile raskere og få raskere avgjørelser, avslutter Trine Skei Grande.

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre

Kommentarer til denne saken