Triste tall for spansk sykkelsport

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Euskaltel-farvel understreker nedadgående spiral i Spania.

Spanske Euskaltel-Euskadi legger ned etter sesongslutt. Det ble ikke funnet villige sponsorer til å holde det baskiske prosjektet gående.

Laget har røtter tilbake til 1994 og har vært et kjent syn i sykkelfeltet med sine oransje drakter.

Det betyr at Spania bare kan vise til to profesjonelle lag i 2014.

Movistar forblir et WorldTour-lag, mens Caja Rural-RGA skal tilhøre den nest øverste divisjonen.

Det tegner et ganske begredelig bilde av spansk sykkelsport, som i 2006 hadde hele ni lag i de to øverste divisjonene, ifølge en oversikt fra Biciciclismo.com.

Den gang befant fire spanske lag seg i ProTouren: Caisse d'Epargne-Illes Balears, Euskaltel-Euskadi, Liberty Seguros-Würth (senere Astana) og Saunier Duval-Prodir.

På nivået under var det fem spanske lag: 3 Molinos Resort, Andalucía-Paul Versan, Comunidad Valenciana, Kaiku og Relax-GAM.

Mister ritt
Nedgang i spansksykkelsport reflekteres også i reduksjonen av antall ritt.

Spania ligger langt over gjennomsnittet hva gjelder den globale nedgangen av rittdager siden innføringen av WorldTouren i 2005.

På europatouren har Spania mistet hele 68 prosent av rittdagene de hadde ved inngang til sesongen 2005 (97 dager). Den globale trenden er 11 prosent. Spania hadde den gang sju 2.1- og 2.2-ritt. Nå finnes det henholdsvis bare tre og ett.

Flere spanske ritt sliter økonomisk. Katalonia rundt er et av de eldste etapperittene og hadde sin første utgave helt tilbake i 1911.

De siste årene har imidlertid rittet overlevd på kriseoverføringer, blant annet fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som bidro med 200.000 euro i 2012.

Finansieringen av neste års VM i Ponferrada ble reddet i siste liten av regionale myndigheter.

Formel 1-fører Fernando Alonsos planer om å stable på beina et nytt lag i 2015 er imidlertid gode nyheter for spansk sykkelsport. Alonso ønsket i utgangspunktet å bygge videre på Euskaltel-prosjektet, men forhandlingene med baskerne strandet. Nå vil han starte et nytt storlag for grunnen av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.