RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Triste tall for spansk sykkelsport

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)
Euskaltel-farvel understreker nedadgående spiral i Spania.

Spanske Euskaltel-Euskadi legger ned etter sesongslutt. Det ble ikke funnet villige sponsorer til å holde det baskiske prosjektet gående.

Laget har røtter tilbake til 1994 og har vært et kjent syn i sykkelfeltet med sine oransje drakter.

Det betyr at Spania bare kan vise til to profesjonelle lag i 2014.

Movistar forblir et WorldTour-lag, mens Caja Rural-RGA skal tilhøre den nest øverste divisjonen.

Det tegner et ganske begredelig bilde av spansk sykkelsport, som i 2006 hadde hele ni lag i de to øverste divisjonene, ifølge en oversikt fra Biciciclismo.com.

Den gang befant fire spanske lag seg i ProTouren: Caisse d'Epargne-Illes Balears, Euskaltel-Euskadi, Liberty Seguros-Würth (senere Astana) og Saunier Duval-Prodir.

På nivået under var det fem spanske lag: 3 Molinos Resort, Andalucía-Paul Versan, Comunidad Valenciana, Kaiku og Relax-GAM.

Mister ritt
Nedgang i spansksykkelsport reflekteres også i reduksjonen av antall ritt.

Spania ligger langt over gjennomsnittet hva gjelder den globale nedgangen av rittdager siden innføringen av WorldTouren i 2005.

På europatouren har Spania mistet hele 68 prosent av rittdagene de hadde ved inngang til sesongen 2005 (97 dager). Den globale trenden er 11 prosent. Spania hadde den gang sju 2.1- og 2.2-ritt. Nå finnes det henholdsvis bare tre og ett.

Flere spanske ritt sliter økonomisk. Katalonia rundt er et av de eldste etapperittene og hadde sin første utgave helt tilbake i 1911.

De siste årene har imidlertid rittet overlevd på kriseoverføringer, blant annet fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som bidro med 200.000 euro i 2012.

Finansieringen av neste års VM i Ponferrada ble reddet i siste liten av regionale myndigheter.

Formel 1-fører Fernando Alonsos planer om å stable på beina et nytt lag i 2015 er imidlertid gode nyheter for spansk sykkelsport. Alonso ønsket i utgangspunktet å bygge videre på Euskaltel-prosjektet, men forhandlingene med baskerne strandet. Nå vil han starte et nytt storlag for grunnen av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere