Gå til sidens hovedinnhold

–Trives så bra at jeg er her ennå

Tom Henrik Sneen synes Jobbsjansen Vif har gitt han så mye at han fortsatt jobber for klubben.

OSLO: – Det er veldig ålreit her, sier Tom Henrik Sneen. Han har snart gått på jobb i Valhall Arena i ett år nå, og fikk gjennom Jobbsjansen en smakebit på å komme seg tilbake til arbeidslivet igjen.

Jobbsjansen Voksen startet opp i fjor, og er et 8 måndeders jobbkvalifiserings program som skal hjelpe tidligere rusavhengige tilbake til arbeidslivet.

– Vi jobber med å klargjøre deltakerne for arbeidslivet og gir dem sosial trening, sier veileder Jon Wisløff.

Alle de rundt 7-9 deltagerne har en rusbakgrunn og de fleste kommer fra ettervern, soning og noen er også under LAR- behandling. ( Legemiddelasssistert Rehabilitering, journ. anm).

Les også: SV krever boliger til rusavhengige

Trenger flere deltagere

Vålerenga utvidet prosjektene i Samfunnsavdelingen med å starte Jobbsjansen for tidligere rusavhengige i fjor, og er nå på jakt etter nye deltagere.

– Vi er særlig på jakt etter flere jenter, sier Jon.

Oppstart er i mai, og det er fremdeles plasser for de mellom 18 og 35 som har gjenomgått rusbehandling.
Vi har individuelle samtaler med alle, sier Jon.

Arbeidsoppgavene er mange og varierte, og skal være med på å gi deltagerne en bra og allsidig arbeidstrening. Siden Vålerenga er en fotballklubb er mange av aktivitene naturlig nok knytta til fotballsesongen.


– Vi er med på cuper og turneringer og jobber med egne prosjekter, sier Jon.

Her kan folk få være med på å organisere happenings, dele ut iskrem til barn, jobbe med ungdom, renovere klubbhus og gjøre andre praktiske vedlikehold og håndverks- oppgaver.

– Jeg er veldig glad i å kjøre, så jeg gjør mest det, forteller Tom Henrik.

Han har vært med på det meste, men trives aller best bak rattet som sjåfør og budservice for klubben. I tillegg samarbeider Jobbsjansen med flere institusjoner.
– Flere av våre deltagere har fått jobb på Aktivitetsskolen og jobber med barn og unge forteller Jon.

Les også: Kaster tørrlagte rusavhengige på dør

Gir fellesskapsfølelse

– Hit er det lov å komme med den bagasjen man har. Hvis en deltager har en tøff periode ønsker vi dialog rundt det, sier Jon.

Målet er å få flest mulig ut i jobber som de kan holde på, gjerne i deltidsstillinger. Opplegget går over fire dager i uka, med felles aktiviteter som fotball og annen trening, felles lunsj og selvsagt mye tilrettelagt individuell aktivitet. Det er ikke et kritere at man er fotballinteressert, men det hjelper.


– Du må skrive at Tom Henrik var «Godset»- tilhenger før, men ikke nå lenger, sier Lars Eirik Eggen, som er sjefen i samfunnsavdelingen.

Fotballkubben gir en fellesskapsfølelse som man kanskje ikke finner på andre jobbtreningstiltak, mener Jon som får støtte av Tom Henrik.
Prosjektet støttes med midler av blant andre Velferdsetateten og drives av klubben på non-profitt basis. Samarbeidspartnere er NAV og andre ettervernstiltak.
Og fremdeles er altså Tom Henrik innom ihvertfall en dag i uka og hjelper til med diverse kjøreoppdrag og andre oppgaver.

- Dette er et veldig bra alternativ, og det finnes ikke mange andre slike tilbud, sier Tom Henrik.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene