RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tørkepapir eller lufttørker?

Foto: Thinkstock
Sist oppdatert:
Resultatet vil kanskje overraske deg.

(SIDE2:) Cunrui Huang, en forsker fra Queensland University of Technology, har forsket på nettopp dette, skriver Medical Daily.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

De fleste av oss er bare så der på håndhygiene. Enten det gjelder å vaske hendene regelmessig, spesielt etter dobesøk og før mattinntak, og når vi håndterer penger og mobiltelefoner og annet. Men en god og effektiv håndhygiene kan minske bakteriefloraen betraktelig og sørge for at du og dine nærmeste blir mindre syke.

Verre med våt hud
Tidligere undersøkelser viser at bakterier trives bedre på våt hud enn på tørr.

Cunrui Huang sammenliknet tidligere studier som tar for seg hvor effektiv forskjellige håndtørkemetoder er. Dette ble definert etter hvor fort hendene tørket, hvor tørre de ble, hvor effektiv metoden fjernet bakerier og hvor effektiv metoden var for å stoppe bakteriene i å spre seg.

Ut fra egne tester og tidligere funn konkluderte forskeren med at papirhåndkler fremdeles er best for å tørke hendene. Faktisk er det langt mer effektivt enn forskjellige tørkemaskiner.

Sprer bakterier
- Å gni hendene sammen under en håndtørrer er bare med på å skape mer bakterier og å transportere dem ut i luften rundt deg, sier Huang.

Selv ikke de nymotens kvikktørrerne klarte å hindre bakteriespredningen tross at det tar svært kort tid å tørke hendene med dem.

Å tørke hendene med papir hindret bakteriene i å spre seg. Det tok ofte 30 sekunder kortere tid i og med at du blir 90 prosent tørr på hendene etter 10 sekunders tørking.

Så vet du det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere