Gå til sidens hovedinnhold

Trodde at storbandet Earth, Wind & Fire skulle komme til Norge - men får noe helt annet

- Vi beklager misforståelsen.

Det amerikanske funk- og discobandet Earth, Wind & Fire (EWF) har herjet hitlistene i flere tiår, og har solgt mer enn 90 millioner plater på verdensbasis. Gutta i bandet var booket til Oslo Konserthus mandag 15. november av den danske arrangøren City Concerts. På hjemmesiden sin skriver de blant annet følgende:

«Earth, Wind & Fire med Al McKay i spissen kommer til Oslo Konserthus med sine aller største hits. Denne konserten blir simpelthen en storslagen fest! Al McKay har skrevet samtlige av EWFs hits, blant annet September, Boogie Wonderland og Let’s Groove. Opplev bandet og all den fantastiske musikken, vi alle kjenner og elsker».

Det viser seg imidlertid nå at det aldeles ikke er Earth, Wind & Fire som kommer til Oslo Konserthus i midten av november. Riktignok var Al McKay medlem i storbandet tidligere som gitarist, låtskriver og produsent, men det er kun han fra originalbanden som dukker opp. Han kommer nemlig med en helt annen gjeng som kaller seg for «Al McKay ́s Earth, Wind & Fire Experience». Det stemmer heller ikke at McKay skrev samtlige av storbandets hits, som nevnt i beskrivelsen overfor. I en annonse på sosiale medier ble arrangementet markedsført slik, og med en lenke som sendte vedkommende direkte til Oslo Konserthus:

- Så hinsides klønete

Oslo Konserthus har derfor sett seg nødt til å gå ut med en avklaring på sosiale medier.

«Til alle fans av Earth, Wind and Fire med Al McKay som har kommentert facebook-posten om denne konserten. Vi har jobbet med arrangør av konserten for å få klarhet i informasjonen», skriver de på Facebook.

Dette har vekket sterke reaksjoner i kommentarfeltet.

«Betyr dette at vi som har billetter skal se et avansert coverband?», er det en som skriver. Ellers er det å lese kommentarer som «Så hinsides klønete» og «Dette er hva jeg TRODDE jeg kjøpte billett til, kjenner meg grundig lurt».

– Vi prater om det internt

Oslo Konserthus forstår frustrasjonen til enkelte som hadde gledet seg til å se legendene som har holdt på siden starten av 1970-tallet, men understreker at dette er utenfor deres ansvar.

- Jeg er veldig glad for at vi har funnet ut av det. Det er viktig å presisere at det ikke er vi som har booket dette her. Vi har kun leid ut konserthuset til arrangørene City Concerts. Det er de som må svare for hva som har skjedd her. Det er de som arrangerer konserten, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Oslo Konserthus, Kristin Sundt, til Nettavisen.

- Flere billettkjøpere føler seg lurt. Kan de søke om refusjon for billetten?

- Da må de ta kontakt med oss eller direkte med arrangøren, men det er lettere å ta kontakt med oss. Vi kan hjelpe til, siden vi kan ta kontakten videre med arrangøren.

- Hvordan er tilliten deres overfor City Concerts nå? Vil dere be om en kompensasjon?

- Det prater vi om internt nå, men akkurat nå vet jeg ikke. Jeg håper at dette skal gå bra, svarer Sundt.

Nettavisen har sendte flere henvendelser med spørsmål til den danske arrangøren City Concerts, men de har foreløpig ikke sendt noe svar.

De har imidlertid sendt følgende uttalelse til Oslo Konserthus:

«Vi beklager misforståelsen rundt denne konserten. Denne konserten er bygd rundt den legendariske Earth, Wind & Fire-gitaristen, Al McKay, og hans gruppe med store musikere fra Los Angeles som kaller seg for «Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience». Hvert eneste komponent av bandet opprettholder en høy og verdig standard som etablerer den originale lyden til EWF. Bruken av Earth, Wind & Fire som en beskrivelse av konserten, skyldtes rett og slett at Al Phillip McKay er en gitarist, låtskriver og produsent, som var et tidligere medlem av det amerikanske funkbandet Earth, Wind & Fire. Han var medlem fra 1973 til 1981, og han var involvert i fem Grammy-priser. Vi håper at dette er avklarende, og at du vil komme for å nyte denne konserten med bandet og all den fantastiske musikken vi kjenner og elsker», står det å lese i uttalelsen som City Concerts har sendt ut.

På den offisielle hjemmesiden til Earth, Wind & Fire står alle datoer med sted for høstens turné. Oslo står ikke oppført på den listen. Man kan lese at bandet vil opptre i Phoenix, Arizona, dagen før 15. november, og at de vil opptre i Las Vegas den 17. november.

- Bør tilbys et passende prisavslag

Nettavisen har bedt Forbrukerrådet å se på denne saken, fordi arrangøren selv har beklaget misforståelsen, men også fordi flere av billettkjøperne føler seg lurt.

- Oslo Konserthus sier rett ut at norske billettkjøpere må kontakte danske City Concerts for refusjon av billett, hvis det er ønskelig. Oslo Konserthus har kun leid ut lokalet til City Concerts. Kan norske billettkjøpere få pengene tilbake av den danske arrangøren eller kan de slippe unna, siden de holder til i Danmark?

- Nei, de kan nok ikke bare slippe unna, fordi de holder til i Danmark. Her bør Oslo Konserthus og City Concerts i fellesskap ordne opp i det som ser ut som villedende markedsføring, skriver jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud, i en e-post til Nettavisen.

Les også: Nå er det høysesong for boligsvindel: Ekspert kommer med kraftig advarsel

- Er det for lettvint av Oslo Konserthus å bare "skylde" på City Concerts? Kan ikke norske billettkjøpere kreve en slags kompensasjon av Oslo Konserthus?

- Dersom Oslo Konserthus ikke har tatt tydelige forbehold i sine kjøpsvilkår om at de kun opptrer som formidler, bør forbrukerne også kunne klage til dem. I dette tilfellet er det enkelte forbrukere som har betalt for å se Earth, Wind & Fire, og vil få noe helt annet. Dette må kompenseres. Det vil antakeligvis være noen som fortsatt vil gå på konserten og se coverbandet. De bør i så fall tilbys et passende prisavslag. De som ikke lenger ønsker å gå på konserten, bør få pengene sine tilbake, svarer Skarderud.

Og hun legger til:

- Forbrukerrådet oppfordrer Oslo Konserthus til å lage informasjon på sine nettsider om den uklarheten som har oppstått, og hvordan man melder krav om prisavslag eller refusjon.

- Forbrukerne bør også være klar over muligheten for å klage til banken sin dersom billettene ble betalt med kort. Får man ikke tilbake penger fra Oslo Konserthus eller City Concerts i dette tilfellet, bør man rette kravet mot banken sin gjennom såkalt kortreklamasjon. Mer informasjon om dette her.

Peker på arrangørens ansvar

Oslo Konserthus har fått muligheten til å svare på Forbrukerrådets uttalelser, og de har kommet med et skriftlig svar som de ønsker skal gjengis ordrett.

«Oslo Konserthus og Røverstaden har opp mot 500 arrangementer og konserter i løpet av et år. Svært mange av disse er leieforhold. Det vil si at vi leier ut lokalene til ulike arrangører som på eget ansvar arrangerer konserter, kurs, konferanser osv. Vi står ikke ansvarlig for disse arrangementene, da er vi kun utleier som så mange andre utleie-lokaler rundt forbi i Norge. Vi er avhengig av at de som leier hos oss gir oss korrekt informasjon om sitt arrangement. Tidspunkt, billettpris, innhold, bilder og tekst som vi får tilsendt må være korrekt.

I forbindelse med konserten som City Concerts arrangerer i november har det oppstått en situasjon hvor tittel på konserten ikke viser seg å være korrekt. Vi har rettet dette opp på hjemmesiden vår og på de ulike flatene. Og sendt ut en facebook-post hvor vi har fått en uttalelse fra arrangøren.

Hvordan dette skal håndteres videre må City Concerts svare på. Kompensasjon, refusjon eller prisavslag må City Concerts ta stilling til. Vi kan være behjelpelig med å ta hånd om henvendelsene til de som ønsker å klage og ta det videre med arrangøren», skriver markeds- og kommunikasjonssjef, Kristin Sundt, til Nettavisen i en e-post.

Ikke første gang

Også i 2008 skapte Earth, Wind & Fire overskrifter i Norge. Den gangen var det Ekstremsport Veko i Voss som booket det de trodde var originalbandet, men som kun viste seg å være et coverband med Al McKay i spissen.

– Det viser seg at det har skjedd noe som ikke burde skje med tanke på at vi har annonsert Earth, Wind & Fire som en av våre headlinere på veko 08. Kommunikasjonen og informasjonsflyten mellom Ekstremsportveko og bookingbyrået vi har gjort avtalen gjennom, har ikke vært tilfredstillende, uttalte daværende bookingsjef Vidar Lund den gangen.

– Dette har desverre ført til at vi har levd i den troen at det var EWF med grunnlegger Maurice White i spissen, som skulle komme til oss på Veko 08. Dette beklager vi selvfølgelig på det sterkeste! Vi har aldri hatt intensjoner om, eller noe å vinne på, å føre folk bak lyset, sa Lund videre.

Den gangen ble det ikke noe av konserten på grunn av forsinkede fly, forteller Vidar Lund til Nettavisen i dag.