Gå til sidens hovedinnhold

- Trodde ikke mine egne øyne

Kon-Tiki er nominert til årets Oscar. Det var nervepirrende til siste sekund.

(SIDE2) Det er 11 år siden en norsk film ble nominert sist, da med «Elling» i 2002. I dag, torsdag skjedde det igjen med «Kon-Tiki», filmen som er regissert av «Max Manus»-gutta Espen Sandberg og Joachim Rønning og produsert av Aage Aaberge og britiske Jeremy Thomas.

Manuset er av Petter Skavlan som har jobbet med filmprosjektet i åresvis under forskjellige regissører.

- Jeg hadde en veldig god følelse i dag at vi hadde en reell sjanse, men da de hadde lest opp fire titler, og den franske «De urørlige» ikke hadde blitt nevnt, tenkte jeg at løpet var kjørt. Da jeg så «Kon-Tiki», trodde jeg ikke mine egne øyne, sier Aage Aaberge til Side2.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Seth MacFarlane og Emma Stone leste opp årets Oscar-nominasjoner. Tradisjonen tro kunngjøres de grytidlig i Los Angeles, 0530 om morgenen vestkysttid.

Dansk konkurrent
Joachim Rønning og Espen Sandbergs «Kon-Tiki» var en av ni filmer som kunne bli nominert til beste fremmedspråklige film. Det var sterke kandidater i denne kategorien, blant annet Michael Hanekes «Amour» og danske «En kongelig affære» som begge ble nominert. De andre nominerte er chilenske «Stem nei» og canadiske «War Witch».

Sverige ble dog tilgodesett i dokumentarkategorien for «Searching for Sugar Man».

- Dette er helt uvirkelig. Jeg var sikker på at vi ikke skulle få en nominasjon, jeg, sier Jochim Rønning, en av regissørene av filmen, på telefon fra LA til Filmpolitiet på P3.

- Men vi har vunnet vi nå, sier Rønning som selv ikke våget å se på nominasjonsopplesningen.

På sosiale medier strømmet det inn gratulasjoner fra fjern og nær.

Enorm betydning
- Dette betyr helt enormt. Vi har premiere i USA to dager før utdelingen, og det å gå på markedet med en Oscar-nominert film er som natt og dag. Økonomisk sett betyr det også mye med økt publikum, sier Aaberge. Selv skal han ikke til USA før Oscar-utdelingen selv om filmen søndag også kan vinne Golden Globe. Han skal isteden til Tromsø filmfestival med den tysk-norske filmen «Nåde».

«Kon-Tiki» har fått mye medieoppmerksomhet i USA og spesielt i Los Angeles der medlemmene av Oscar-akademiet sitter. Ikke minst har Golden Globe-nominasjonen for beste fremmedspråklige film gitt den skikkelig vind i seilene.

- Ekte sus
Stine Oppegaard, som er utenlandsansvarlig i Norsk filminsitutt og har jobbet svært for å få «Kon-Tiki» til siste instans i Oscar-oppløpet, har nettopp kommet tilbake fra Palm Springs der «Kon-Tiki» ble en voldsom suksess. Bransjebibelen Variety plukket regissørene til sin Directors to Watch-liste.

- Dette er kjempegøy. Det er helt fantastisk, ikke bare var det gøy å være i Palm Springs og oppleve publikumsresponsen. Men det gikk et eget sus da Espen Sandberg og Joachim Rønning ble presentert under Directors to Watch-lunsjen til Variety, forteller Oppegaard til Side2.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Kulturministeren gratulerer
- Det er fantastisk at «Kon-Tiki» opplever den æren det er å bli nominert til Oscar for beste utenlandske film, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap).

Kulturministeren sier at nominasjonen viser at satsingen på norsk film de siste årene bærer frukter, og at norsk filmbransje evner å hevde seg internasjonalt.

– Det blir spennende å følge utdelingen 24. februar. Hvis «Kon-Tiki» vinner Oscar er ringen på en måte sluttet siden dokumentarfilmen om ferden vant Oscar for beste dokumentarfilm i 1950, sier Hadia Tajik til NTB-

Én som virkelig trodde på nominasjon, var Anders Baasmo Christiansen som spiller Herman Watzinger i filmen.

- Jeg tror på nominasjon. Det har jeg hatt hele tiden, sa han til NTB før nominasjonene ble klare. Jakob Oftebro, som Side2 snakket med torsdag, sa at det hele var så stort at det nesten ikke var å fatte.

- Jeg klarer ikke å forholde meg til det, sa Jakob Oftebro til Side2 tirsdag.Torsdag ankom han Los Angeles, og kan være sikker på at nominasjonen blir feiret.

Det var ventet at Steven Spielbergs film om Abraham Lincoln, bare kalt «Lincoln», ville ta storeslem blant årets nomineringer, blant annet til Daniel Day-Lewis i rollen som presidenten som avskaffet slaveriet.

11 kategorier ble gjennomgått i rasende fart.

Her er de andre store kategoriene

Beste film

Amour
Operasjon Argo
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
Life of Pi
Lincoln
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty
Les Misérables

Beste fremmedspråklige film

Amour
War Witch
Kon-Tiki
En kongelig affære
Stem nei

Beste kvinnelige hovedrolle

Jessica Chastain - Zero Dark Thirty
Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook
Emmanuelle Riva - Amour
Quvenzhané Wallis - Beasts of the Southern Wild
Naomi Watts - The Impossible

Beste mannlige hovedrolle

Daniel Day-Lewis - Lincoln
Joaquin Phoenix - The Master
Denzel Washington - Flight
Bradley Cooper - Silver Linings Playbook
Hugh Jackman - Les Misérables

Beste mannlige birolle

Alan Arkin - Argo
Robert De Niro - Silver Linings Playbook
Philip Seymour Hoffman - The Master
Tommy Lee Jones - Lincoln
Christoph Waltz - Django Unchained

Beste kvinnelige birolle

Sally Field - Lincoln
Jackie Weaver - Silver Linings Playbook
Anne Hathaway - Les Misérables
Amy Adams - The Master
Helen Hunt - The Sessions

SE ALLE DE OSCAR-NOMINERTE HER

HTML EMBED
Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken