Trodde Nav skulle ta tann-regningen på over 100.000

Foto: Martin Lundsvoll (Romerikes Blad)

Så kom sjokkbeskjeden i postkassen.

27.05.13 22:52

(RB.no): Trond Gunnar Strand hadde slitt med tannhelsen i over ti år. 27-åringen sier det er en episode hos skoletannlegen i barneårene som har gjort at han har lidd av tannlegeskrekk siden.

- Jeg har ikke vært flink til å passe på tennene mine, innrømmer Strand.

- Jeg har drukket mye cola, ikke vært nøye nok med tannpussen og droppet tannlegebesøk. Det fikk alvorlige konsekvenser. For ett år siden hadde Strand kun tannstubber igjen flere steder i munnen.

- Infeksjonene herjet. Smertene var store, og jeg passet på å ikke vise tenner. Likevel ble jeg mobbet ut av arbeidsplassen min på grunn av tennene. Tidligere hadde jeg også blitt kastet ut av Garden som følge av tanngarden.

Har du tips om liknende saker? Kontakt Nettavisen her!

Arbeidsledig og deprimert

Trond Gunnar Strand ble arbeidsledig. Han låste seg inne, og det sosiale livet opphørte.

- Jeg ble deprimert. Smertene i munnen var store. Etter hvert fikk jeg plass på et arbeidsforberedende kurs i regi av Nav. Da fikk jeg beskjed om at det nok ville bli lettere å få jobb hvis jeg fikset tennene, forteller han.

Strand tar kontakt med tannlege Espen Solberg på Jessheim. Etter den første konsultasjonen for et drøyt år siden, sier Solberg at den omfattende behandlingen vil koste rundt 136.000 kroner. Strand må selv søke Nav Nannestad om støtte. Vedlagt legger han en behandlingsplan og et kostnadsoverslag fra tannlege Solberg.

Nav Nannestad søker råd hos Tannhelsetjenesten i Akershus fylkeskommune. I svaret, som RB har fått tilgang til, anbefales det at det ytes støtte til behandlingen inntil 103.040 kroner. I et brev til Nav Nannestad skriver tannlege Espen Solberg at Strand nærmest ikke har noen tyggefunksjon, og at situasjonen er sterkt hemmende sosialt og i yrkessammenheng.

(Saken fortsetter under bildene)

Foto: Espen Solberg

Foto: Martin Lundsvoll

Tvil rundt telefonsamtale

Trond Gunnar Strand mottok i juli i fjor et brev fra Nav Nannestad om at søknaden om å få dekket tannbehandlingen på cirka 136.000 kroner er avslått. Brevet fra Tannhelsetjenesten i Akershus fylkeskommune om at behandlingen anbefales dekket med inntil 103.040 kroner, ligger imidlertid ved. Strand oppfatter brevet som at det kun er 136.000 som er avslått, og at han må betale det resterende av egen lomme.

- I en telefonsamtale mellom tannlegesekretæren og Nav Nannestad skal dette ha blitt bekreftet. Jeg får beskjed av tannlegen om at behandlingen vil bli dekket, og at vi kan gå i gang. Behandlingen, som skal ta sju måneder, kan starte. Det blir 35 konsultasjoner totalt. Når Strand ser seg i speilet ved juletider, er drømmesmilet på plass.

Har du tips om liknende saker? Kontakt Nettavisen her!

Faktura i retur

I desember i fjor mottok Strand en regning i posten. Det viste seg at tannlege Solberg først har sendt fakturaen på 103.000 til Nav Nannestad. Men kontrabeskjeden er at de aldri har gått god for behandlingen da Strand får for mye i dagpenger til at han har rett på sosial støtte. Behandlingen må betales av egen lomme.

Men Trond Gunnar jobber som vikar, og har ikke mulighet til å betale eller ta opp lån.

Søsteren Veronica Damira har tatt kontakt med Forbrukerrådet og rådført seg med advokater.

- Forbrukerrådet sier det er vanskelig å gå til sak mot Nav. En av advokatene sier det enkleste vil være å betale, da få advokater vil gå til sak mot Nav. Broren min stolte på at ting var i orden da tannlegen startet behandlingen. Nå er han blitt en kasteball.

Les flere nyheter på Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.