*Nettavisen* Nyheter.

Trolig fire nye statsråder på Slottsplassen

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) bytter departement og blir statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet under Justisdepartementet. ifølge aviskilder. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Fire nye inn, tre ut. Det er kortversjonen etter en dag med hete regjeringsspekulasjoner i mediene. Klokken 9.30 kommer fasiten.

16.12.15 07:09

Etter det NTB erfarer kommer statsminister Erna Solberg (H) til å kunngjøre endringene i regjeringen i et ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 9.30 onsdag.

Etter et kort møte med kong Harald vil de nye statsrådene tre fram på Slottsplassen for første gang. Så går det slag i slag med pressekonferanser og nøkkeloverleveringer.

Større rokade

Spekulasjonene i mediene antyder en større regjeringsrokade. Det er første gang i sine to år som statsminister Erna Solberg (H) gjør endringer i regjeringen.

Flere medier meldte tirsdag at de under hånden har fått bekreftet statsrådsskiftene, og i løpet av dagen ble mediene også tilnærmet samstemte.

Les også kommentar fra ansvarlig redaktør og adm. direktør i Mediehuset Nettavisen, Gunnar Stavrum.
- Ville vært en provokasjon

Tre statsråder forlater regjeringen: kulturminister Thorhild Widvey (H), arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og klimaminister Tine Sundtoft (H).

Fire nye rykker inn: Anniken Haugli (H) som arbeids- og sosialminister, Linda Hofstad Helleland (H) som kulturminister, Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister og Per Sandberg (Frp) som fiskeriminister.

Tre bytter departement: Sylvi Listhaug (Frp) fra Landbruksdepartementet til statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet under Justisdepartementet. Vidar Helgesen (H) blir klimaminister og Elisabeth Aspaker (H) blir ny europaminister.

Fersk fiskeriminister

Frps nestleder Per Sandbergs inntreden som ny fiskeriminister, var noe av det som fikk mest omtale tirsdag. Sandberg var selv taus om statsrådsryktene. Overfor VG nøyde han seg med å svare at han har «et godt forhold til fisk», og at han har jobbet som fisker i en måned. På spørsmål fra NTB om hva han kan om fiskeripolitikk, svarer han slik:

– Jeg er generalist, jeg, vet du.

Twitter flommet over av vittigheter om Sandbergs nye rolle som fiskeriminister, men Civita-leder Kristin Clemet mener utnevnelsen ikke er så dum. Hun peker på at en fiskeriminister nærmest er programforpliktet til å reise land og strand rundt. Det vil gi Sandberg god mulighet til å beholde kontakten med grasrota, og han vil nok ikke la seg begrense av rollen.

– Det kan bli masse sitatverdig stoff ut av hans møter med fiskerne rundt om i landet, påpeker hun.

Egen innvandringsminister

Fremskrittspartiet fester grepet om innvandringsfeltet med å få en egen innvandringsminister. Innvandringsfeltet har hittil ligget hos både justisministeren og inkluderingsministeren. Det som synes klart, er at dette feltet nå samles under én innvandringsminister, og at det er Sylvi Listhaug (Frp) som får jobben. Listhaug har fått mye omtale som sjef for Landbruksdepartementet. Kommentator Michael Brøndbo i Nationen omtaler henne i onsdagens avis som «halvt politiker, halvt dampveivals».

– En kan være politisk uenig med henne. Men hun har satt dagsorden, skriver Brøndbo.

Stemmer spekulasjonene, utvides regjeringen fra 18 til 19 medlemmer. Frp får dermed åtte – og altså én ekstra – statsråd, men det utlignes av at Høyre overtar Arbeids- og sosialdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag